Novosti

10/08/2020

Grad Pula – prijatelj djece podržao aktivnosti Međunarodnog tjedna dojenja

Grad Pula kao ponosni nositelj titule Grada – prijatelja djece podržao je aktivnosti u povodu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja od 1. do 7. kolovoza 2020. godine koje promoviraju važnost dojenja za zdravlje.

Podržavajući rad i brojne aktivnosti Istarskih domova zdravlja, Grad Pula dodatno sufinancira radionice za pomoć ženama u razdoblju trudnoće, poroda i babinja na kojima se promiče i važnost dojenja, a s ciljem daljnjeg jačanja primaljstva i primaljske skrbi. Na tragu toga Udruga Primalja i obitelj održava program Savjetovalište za dojenje pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije. Također, rodilište pulske Opće bolnice nosi hvalevrijedan status „Rodilište – prijatelj djece“ u kojem su sva novorođena djeca na prirodnoj prehrani majčinom mlijekom, a radi uspješnog dojenja djece, bebe ne napuštaju majku od poroda pa do otpusta djeteta iz rodilišta.

„Ponosni smo što naša udruga Primalja i obitelj tako predano radi na povećanju svijesti u javnosti o važnosti isključivog dojenja tijekom prvih 6 mjeseci, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Kroz program škole dojenja patronažne sestre pripremaju žene za stvaranje pozitivnog stava prema dojenju i hvala im na tome. Grad Pula uvijek će podržavati aktivnosti koje imaju za cilj štititi prava i potrebe djeteta pritom stvarajući sigurno i poticajno okruženje za život djece od njihove najranije dobi“, poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

„Dojenje je način prehrane, ali zapravo predstavlja više od samog hranjenja. Dojenje je dodir, davanje i primanje, izmjena hormona ljubavi, utjeha te stvaranje povezanosti između majke i njezinog djeteta koja će trajati cijeli život. Iako je dojenje najprirodniji način prehrane ono ne dolazi uvijek svim majkama potpuno prirodno i spontano. To je također i vještina koju je potrebno naučiti“, rekla je predsjednica udruge Primalja i obitelj Teuta Grdinić.

Na redovnoj radionici „Škola dojenja“ buduće majke dobivaju najnovije relevantne informacije o prehrani majčinim mlijekom i praktične savjete o dojenju, no također dobivaju često neophodno i emocionalnu potporu i podršku koja će im pomoći da steknu povjerenje u vlastitu sposobnost dojenja.

Nakon poroda sestra Teuta Grdinić, kao jedina međunarodna savjetnica za dojenje u Istri, novim majkama pruža individualnu podršku u vidu uklanjanja komplikacija koje se mogu pojaviti nakon poroda, poput ragada, povratka isključivom dojenju i slično.

Sve informacije mogu se dobiti na: 095/8906487, facebook stranici: Primalja i Obitelj ili info@primaljaiobitelj.com.

 

Nacionalni tjedan dojenja planira se obilježiti prvi tjedan u listopadu, ovisno o tadašnjoj epidemiološkoj situaciji.