Novosti

24/08/2020

Otvorenje Monte Librića u srijedu, 26. kolovoza

Ovogodišnji 13.-i Festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2020. godine u Parku Petra Krešimira IV u Puli.

Svečano otvorenje predviđeno je u 19 sati kada će se izvesti i nova festivalska himna za koju je tekst napisala Sedina Cerovac, a autor glazbe je Marino Morosin. U performansu otvorenja sudjeluju: Sedina Cerovac (Una Libar), Gordana Trajković (Baka Librić), Librić bend (Marino Morosin, Matija Dadić, Almin Karaman i Erik Vojak), Luna Gotal i Zora Cvijanović.

 

Od 26. kolovoza do 2. rujna u jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom Kako-tako-fon-i-ja, čiji je temelj u tradicionalnim programima Piknik s autoromi Libraonica, ali u sebi nosi specifičnu atmosferu parka – velikog igrališta za male istraživače.

Večernji program Unalicatakođer je novi programski format koji sadrži glazbu i performans, a polazište mu je, naravno, literatura za djecu. Unalicuće s gostima – autorima voditi novi lik Librića - Una Libar (Sedina Cerovac), prema čijem je glazbenom i performerskom izričaju oblikovan ovaj program.

 

U novom programskom konceptu, uz književnike i ilustratore, značajnu ulogu imaju glazbenici i performeri. Librić će ove godine biti literaran, pjevan i kazališno sceničan.

Pravi primjer toga koncepta bit će glazbena priča „Kišni razdraganci“ Ivanke Mazurkijevići Damira Martinovića Mrletasa sjajnim ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audiovizualnu predstavu koju ćemo imati prilike vidjeti u večernjem programu Librića.

Pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, autorica legendarnog romana „Adio kauboju“, česta gošća pulskog Sajma, na Librić dolazi sa slikovnicom „Sami na cilome svitu“ koju je ilustrirao Svjetlan Junaković.

Predstavit će se i dječji roman „Ribe na drveću“ Lane Roje Miličevići Hane Lukas Midžić, sjajno ilustrirana i dobro realizirana priču te slikovnica „Komadić neba u tebi“ Nataše Jukići Done Tomićkoja uči djecu kako se nositi sa svojim emocijama.

Rovinjska spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papuccipredstavlja slikovnicu „Karakol je gol“ koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu osvojila nagradu za najbolju bajku.

U performerskom stilu, sasvim sigurno, jer je u pitanju Nikolina Manojlović Vračar, bit će predstavljena njena neobična, maštovita i edukativna „Ilustrirana enciklopedija glagola“.

U programu Piύ che una storia,koji su oblikovale Tamara Brussichi Liana Diković,predstavit će se dvije slikovnice u jednoj knjizi. Riječ je o slikovnicama Sandre Kuševići Jadranke Ostić, „Le rane“ i „Le tartarughe“,u prijevodu Laure Marchig i Daria Safticha.

Radionicom „Giochiamo con Rodari“ obilježit će se stogodišnjica rođenja ovog velikog talijanskog pisca za djecu. U večernjem programu Librić teatrinoimat ćemo prilike vidjeti predstavu „Migliore Amici“ u izvedbi Giulia Settimai Peđe Gvozdića, a predstavit će i projekt „Istarske nine nane/ Ninne nanne istriane“. U goste im dolaze i polaznici Rock akademijekoju vodi Tatiana Giorgi. Oni će izvesti rock hitove od pedesetih do danas u programu Rock around the book. U više navrata, performanse sa slovima i brojkama izvodit će Una Libar.

 

Prodajni, sajamski dio Monte Librića odvijat će se na Faustusima, posebnim knjiškim štandovima koji su posvećeni  Faustu Vrančiću, a oblikovao ih je slikar i scenograf Hrvoje Đukez. Na Faustusima će 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika izložiti gotovo 2000 naslova. Knjige je odabrala voditeljica sajamskog dijela Librića Vlatka Balinčić, a na Faustuse će ih postaviti zajedno sa svojim pomoćnicima Denisom Brandeisom i Hanom Kolić.