Novosti

09/10/2020

Otvoren 12. festival srpske kulture u Istri

Festival je ove godine posvećen Dušku Radoviću

Jučer je u Puli otvorenjem zajedničke izložbe beogradskih akademskih slikara Save Rupića i Irine Černjavski Šantrić "Varijacije" započeo 12. Festival srpske kulture u Istri kojemu je u ime grada Pule nazočio zamjenik gradonačelnik Robert Cvek u prisustvu autora izložbe, generalnog konzula Srbije u Rijeci Gorana Petrovića, direktorice beogradske Galerije '73 Mirele Pudar i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašule.

„Izuzetno mi je drago što se Festival održava već dvanaestu godinu za redom. Ovom prilikom pozdravljam srpsku zajednicu u Puli koja tradicionalno organizira ovaj događaj. Pula je grad koja njeguje toleranciju i multikulturalnost te je upravo ovaj Festival važan doprinos takvom svjetonazoru“ poručio je Cvek.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašula predstavio je zatim program Festivala koji je ove godineposvećen Dušku Radoviću, srpskom piscu, pjesniku, aforističaru, novinaru, uredniku dječjih emisija na radio i TV postajama, uredniku dječjih časopisa i TV serija i mnogima je poznat po emisiji „Beograde dobro jutro“ koju je na postaji „Studio B“ vodio i uređivao od 1976.-1983. godine u kojoj je slušatelje zabavljao svojim aforizmima koji su kasnije objavljeni u 3 knjige i prodani u preko 300.000 primjeraka.

Festival se programima nastavlja u petak, 9. listopada kada će se u Srpskom kulturnom centru s početkom u 18 sati prikazati dokumentarni film Kvadratura kruga posvećen Dušku Radoviću dok je u subotu 10. listopada na programu Pjesnička večer „Žurim da riječ može stići vrijeme“ rodoljubive poezije Irine Černjavski Šantrić. U sklopu Festivala održava se tradicionalna „Revija suvremenog srpskog filma“ u kinu Valli od 5.-9. studenoga 2020. u sklopu koje će se prikazani filmovi: Delirijum tremens, Asimetrija, Kralj Petar I., Reži i Slučaj Makavejev.

Organizatori 12. Festivala su Srpski kulturni centar u Istri, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pule i Parohija pulsko-perojska uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije, i Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regionu RS.