Novosti

20/10/2020

Izložba fotografija Snježane Bratanović "Na rubu svijeta"

Snježana Bratanović izložbom Na rubu svijetapredstavlja se pulskoj publici u Mjesecu hrvatske knjige u izlozima Čitaonice Kluba umirovljenika.

Izložba je otvorena 19. listopada 2020. godine, a autoričino 10. samostalno izlaganje krasit će izloge Čitaonice u Ciscuttijevoj do 15. studenog 2020.

Snježana Bratanović, pulska fotografkinja, kroz svoj osobni doživljaj, kreativnost i medij fotografije, pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice kroz svoje konceptualne projekte, i dokumentarne priče od šireg društvenog značaja. Dobitnica je brojnih referentnih nagrada i priznanja struke; njezina se nagrađena serija fotografija o Arena trikotaži Početak i krajnašla u stalnom fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu osvojivši nagradu na međunarodnom festivalu fotografije Rovinj Photodays 2017. Iste godine, nagrađena je prvom nagradom „Fotografkinje 2017“ u organizaciji Fotokluba Rijeka, za umjetničku vrijednost fotografije i ženskog stvaralaštva kao autorice. Ostvarila je mnogobrojne suradnje humanitarnog značaja s Zborom fotoreportera Hrvatske, fotografom Damirom Hoykom, Fotosofiom i foto kućom Canon, Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatskim Crvenim križem, Mrežom beskućnika Hrvatske, Udrugom Institut i Sigurnom kućom Istre, gdje se putem izložbi senzibilizirajućeg karaktera približila tematici crnih kronika od skrivenog beskućništva, problematike žena beskućnica u našem gradu, važnosti darivanja i presađivanja organa, o uzrocima nastanka i posljedicama trgovanja ljudima te patnjama životinja koje se surovo ubijaju u svrhu modne industrije. Svojom ljubavlju prema fotografiji i iskustvom kojim raste posljednjih desetak godina, kontinuirano je prisutna na fotografskoj sceni diljem Hrvatske i inozemstva ( galerije, muzeji, knjižnice i izložbeni prostori), sudjelujući na mnogobrojnim skupnim izložbama i samostalnim izlaganjima diljem Hrvatske i inozemstva. Fotografije su joj publicirane na brojnim stranicama časopisa o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u nizu web magazina. Živi i stvara u Puli.