Novosti

27/10/2020

U OŠ Monte Zaro obilježen Europski tjedan programiranja

U razdoblju od 10. do 25. listopada 2020. godine Osnovna škola Monte Zaro obilježila je aktivnost planiranu u kurikulumu „CodeWeek“, Europski tjedan programiranja s učenicima od prvog do četvrtog razreda. Voditeljica aktivnosti bila je Melita Poropat, magistra edukacije informatike. Europski tjedan programiranja ove se godine provodio u 78 zemalja svijeta.

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način svima pokušati približiti programiranje i poraditi na digitalnoj pismenosti, rješavanju problema i poticanju kreativnosti. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se danas jako brzo mijenja, da steknemo uvid o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni u našim kreativnim radovima.

Sa svakim razredom provedeno je po nekoliko aktivnosti: upoznavanje s radnim okruženjem Scratch za vizualno blokovsko programiranje sa zadatkom iskodirati priču po želji, slaganje niza blokova naredbi programirajući put do škole na ploči ili pomoću web aplikacije, zatim kreativne i vesele kodirane koreografije prvašića, itd.

Radovi su bili vrlo kreativni i svatko je dobio priliku sudjelovati na svoj način i ovladati osnovama računalnog razmišljanja i rješavanja problema. Učenici su za svoje aktivnosti zaprimili potvrde o sudjelovanju.

„Bilo je sjajno i učenici su zaista odradili lavovski posao i time zasluženo pozicionirali Hrvatsku na visoko osmo mjesto“, zadovoljno je rekla ravnateljica Osnovne škole Monte Zaro Branka Sironić.

Više o samoj inicijativi možete pročitati na https://codeweek.eu/