Novosti

03/11/2020

Grad Pula u prestižnom društvu najboljih gradova Hrvatske za 2020. godinu

Danas, 3. studenoga 2020. godine u pulskoj Zajednici Talijana Circolo održana je  konferencija za novinare u povodu Izbora najboljih gradova za 2020. godinu koji se svake godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za 2020.

Naslove najboljih gradova u ovome izdanju izbora ponijelo je deset gradova u četiri konkurencije (kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija, EU fondovi).

Grad Pula je među najboljim velikim gradovima u kategoriji gospodarstvo već treću godinu branio titulu najboljeg velikog grada za gospodarstvo i ušao u finale.

„Višegodišnje brojne i kvalitetne nominacije istarskih gradova potvrda su da kvalitetan rad, radne navike i poduzetnost predstavljaju trajnu i uspješnu opredijeljenost i stil života nas u Istri. Zato nastavimo ovim putem i narednih godina“, rekao je župan koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Gradonačelnik Labina  Valter Glavičić izrazio je zadovoljtvo primljenom nagradom i konstatirao da je Grad Labin na pravom putu razvoja.

„Potvrda je to da naš istarski način života postaje dobar primjer drugima u Hrvatskoj“, poručio je Glavičić.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga dodao je kako je naš plan razvoja ambiciozan i ostvariv. „Posebno nas veseli ova nagrada i izvan turističkog sektora. Ovo je kolektivan uspjeh i zahvaljujem svima koji doprinose razvoju našeg Rovinja. Nastavit ćemo raditi na održivosti i prosperitetu te politici koja se bazira na javnom interesu“ rekao je Paliaga.

Istarska županija imala je najviše svojih gradova među finalistima, gotovo svakoj kategoriji nalazio se barem jedan istarski grad. Gradovi pobjednici iz Istarske županije su Grad Rovinj za najbolji srednji grad u kategoriji kvaliteta života - najbolji grad za život i Grad Labin kao najbolji srednji grad u kategoriji obrazovanje i demografija. U konkurenciji je bilo čak 9 istarskih gradova: Pula, Buje, Buzet, Novigrad, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag.

Podsjetimo, nakon što je 2018. godine ušao u finale, Grad Pula je u izdanju 2019. godine u izboru za Najbolji grad pobijedio i osvojio titulu najboljeg grada za gospodarstvo, a ove je godine Grad Pula u finalu također branio naslov najboljeg velikog grada u kategoriji gospodarstvo. Pula je, naime u top pet gradova po prosječnim prihodima stanovnika (4.013 kuna), broju obrtnika 1.000 stanovnika (27), a u top 10 su po prosječnom dohotku po stanovniku ( 36.856 kuna) i prosječnoj zaposlenosti per capita.

U proračunskim analizama Grad Pula se posljednjih godina etablirao kao jedan od rekordera po izdvajanju za poduzetnike, a s poticanjem razvoja malog gospodarstva kroz bespovratne potpore nastavljeno je i ove godine u kojoj je za tu namjenu izdvojeno 2,5 milijuna kuna, milijun više nego lani. Potpore su namijenjene novoosnovanim tvrtkama, zatim poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukaciju zaposlenika, za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za IT sektor i potpore uslijed epidemije koronavirusa COVID-19.

U 2020. godini 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora dodjeljuje se kroz sedam mjera.

Osim ovoga, Grad Pula u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom IDA-om d.o.o., poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri u svrhu daljnjeg poticanja razvoja poduzetništva na području grada Pule realizira Program kreditiranja “Poduzetnik Istarska županija 2020” te subvencionira kamate na kredite u visini od 1%. Ukupni kreditni fond je 385 milijuna kuna.

Grad Pula, u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom – IDA, kreće u realizaciju strateškog projekta iz područja poduzetništva „Coworking Pula“, koji će biti realiziran u sklopu ITU mehanizma i trebao bi biti završen i spreman za svoje prve stanare do kraja 2023. godine.

Dodatne informacije o bespovratnim potporama Grada Pule mogu se pronaći na poveznici:

https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/21060/potpore-pula-2020-javni-poziv-poduzetnicima-za-dodjelu-potpora-za-razvoj-poduzetnistva-grada-pule-u-2020-godini/