Novosti

09/11/2020

U INK premijera baleta Čipka

U suradnji Grada Pule, Istarskog narodnog kazališta i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka osmišljen je program Zajc u INK koji će se izvoditi tijekom studenog i prosinca ove godine.

U utorak, 10. studenoga 2020. godine na programu je prva izvedba, a riječ je o premijeri baleta Čipka.

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem koreografkinja Maša Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrada čipke u Hrvatskoj, povijesnih spisa o njoj, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je to danas nasljeđe bitno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom?

Inspirirana čipkom, Maša Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor stvaranja koreografske strukture te oblikovanje njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke ispituje se odnos suvremenosti i tradicije te oživljava njihov suživot.

U baletu plešu: Emanuel Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić,  Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz de las Heras, Nicola Prato, Svebor Zgurić.

Skladateljica je Tena Novak Vincek, dramaturška i koreografska asistentica Maja Marjančić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Petra Pavičić.

Početak izvedbe je u 20 sati. Predstava traje 60 minuta i izvodi se bez pauze.