Novosti

13/11/2020

U Galeriji Poola izložba It can’t happen here/ Ovdje se to ne može dogoditi

U subotu, 14. studenog 2020. godine u 19 sati u galeriji Poola bit će otvorena izložba ‘It can’t happen here’/ ‘Ovdje se to ne može dogoditi’ Martine Grlić, Zlatana Vehabovića, Marka Tadića i Pavla Pavlovića.

‘Davne 1966. godine Frank Zappa je osnovao rock grupu Mothers of Invation, a njihov prvi album, čuveni Freak Out,sadržavao je i skladbu s nazivom It can't happen here, kako se zove i izložba ovih umjetnika.

Likovni umjetnici, čiji su roditelji u doba izlaska Freak outaišli u dječji vrtić ili osnovnu školu, na svoj način odaju počast ovom glazbeniku jer njihova umjetnost, koliko god to čudno zvuči, ima dosta dodirnih točaka s impresivnim opusom ovog glazbenika. Naime, Zappa se na spomenutom albumu koristio postupkom spajanja različitih glazbenih stilova, što je slično kolažiranju u likovnim umjetnostima, a njime se, svaki na svoj način služe i umjetnici zastupljeni na ovoj izložbi. Također je sličnost u ironičnom pristupu kritici pop kulture o kojoj sudionici ove izložbe imaju identično porazno mišljenje, a to iskazuju svojim radovima stvorenim inventivnim slikarskim postupkom spajanja raznorodnih elemenata u jedinstvenu cjelinu kojima na duhovit i inventivan način osuđuju konzumerizam, idolopoklonstvo, marketinški teror i sveprisutni kič koji je postao današnjim načinom i stilom života“, navodi povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

U Galeriji Poola izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2020. godine.