Novosti

19/11/2020

Sa(n)jam knjige u Istri: u fokusu poezija i nova lica

Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 5. do 13. prosinca 2020. u Puli, a njegovo 26. izdanje otvaraju književnice Andriana Škunca, Evelina Rudan i Monika Herceg nastupom u galeriji Sveta Srca koja će biti centralno mjesto Sajma, ujedno i velika sajamska knjižara u kojoj će posjetitelji tijekom devet dana moći birati između više tisuća izdanja hrvatskih nakladnika, a osigurani su i popusti na cijene knjiga do 70 posto.

 

Svaki dan Sajma započinje već tradicionalnim i najpopularnijim događanjem - “Doručkom s autorom” u Galeriji Cvajner.

Premijerni nastupi glavna su odrednica novopokrenutog programa nazvanog  “Nova lica Pule”, a otkriva da postoje već etablirani autori i autorice, kao i debitanti, koji na Sajmu još nikada nisu nastupili sa svojom novom knjigom. Među njima su Ivana Bodrožić, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Darko Cvijetić, Ena Katarina Haler i drugi. Promocije će se održavati u prostoru Circola.

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga “ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost”.

Novost Sajma je suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje, te glumice i glumci najveće nacionalne kazališne kuće pripremaju izvođenje probranih stihova domaćih pjesnika kao i velikana svjetske književnosti poput Wisławe Szymborske, Czesława Miłosza, Vladimira Visockog i Srečka Kosovela.

Sa(n)jam knjige u Istri završit će svečanim proglašenjem dobitnika ili dobitnice knjižne nagrade “Libar za vajk” te će biti dodijeljena nagrada “Doktor Ivo Borovečki” za najčitatelja Sajma. Bit će predstavljeni i finalisti nagrade “Fric” koju za najbolju knjigu fikcijske proze dodjeljuje tjednik Express.

 

Uz program predviđen na lokacijama širom Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma, u izravnom radijskom prijenosu na Radio Maestralu (95.4 fm) i na internetskom radiju, a zbog posebnih epidemioloških mjera i radi sigurnosti gostiju i posjetitelja Sajma, svi programi moći će se pratiti i putem ekrana na ulicama Pule.