Novosti

12/02/2021

Otvorena sekcija romske knjižnice u RojcBooku

Krajem 2020. Rojc je postao bogatiji za još jedan javni, društveni servis. Otvorenjem knjižnice ROJCbook nekadašnji prostor pozornice u Dnevnom boravku Rojca zamijenile su police s knjigama, čime ova multifunkcionalna prostorija svojim brojnim namjenama dodaje i knjižničarsku.

Nakon svega nekoliko mjeseci od otvaranja comunity knjižnice, knjižnice zajednice za zajednicu RojcBook u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc danas je ista dodatno oplemenjena vrijednom donacijom knjiga na romskom jeziku.

Otvaranju je uz predstavnike SUR-a, Udruge Roma Istre i pročelnice za kulturu Jasmine Nine Kamber  prisustvovao saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je donirao,  na inicijativu Saveza udruga Rojc i Udruge Roma Istre,  brojne knjige na romskom jeziku i literaturu o romskoj kulturi.

U ime Grada Pule-Pola, gradonačelnika Borisa Miletića prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber koja je zahvalila na donaciji i istaknula kako će donacija vrijednih knjiga na romskom jeziku koje su do sada bile teško dostupne, dodatno oplemeniti ovu mladu, malu ali po mnogočemu vrijednu i posebnu knjižnicu“ te dodala „Ovaj kutak, romska sekcija neka bude, kao što i sam Rojc ali i naš grad jesu, simbol zajedništva, tolerancije i jednog boljeg uključivog društva kojem svi zajedno težimo. Sigurna sam da će ova inicijativa biti poticaj i drugima zajednicama manjina zastupljenih u Puli da bogatstvo pisane riječi na brojnim jezicima manjina  nađe svoje mjesto na ovim policama i da i ovo bude još jedan korak  s ciljem približavanja i upoznavanja šire zajednice s kulturnim i jezičnim bogatstvom Pule.“

„Svaka  aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju vrlo je važna stoga još jednom hvala svima koji ovakve aktivnosti potiču i provode.  Veliko hvala mladima, gospođici Alessiji Krivičić na čiju je inicijativu knjižnica zajednice i pokrenuta. Upravni odjel za kulturu   poseban naglasak stavlja upravo na daljnje jačanje dostupnosti i uključivosti, na daljnje jačanje aktivnosti kojima marginalizirane skupine uključujemo u život zajednice upravo kroz kulturu i umjetnost.“ zaključila je Jasmina Nina Kamber.

Saborski zastupnik Kajtazi predstavio je bogatu donaciju od preko 300 knjiga na romskom i hrvatskom jeziku istaknuvši da je znanje preduvjet za brisanje predrasuda te pozvao sve da se čitanjem sada dostupnih knjiga približe bogatstvu romske kulture.

Fundus od 1600 naslova,  po svemu sudeći, uskoro će se poprilično proširiti, a njegov važan dio od sada je posvećen i romskoj literaturi. "Poticaj za formaciju romskog fundusa stigao je od "susjeda" iz Rojca, udruge Roma Istre, koja je izrazila je želju da nam u prikupljanju knjiga pomogne donacijom naslova o Romima. Građa je raznovrsna – u njoj  se nalaze brojni naslovi na romskom jeziku, kao i knjige o Romima na hrvatskom jeziku te romsko-hrvatski rječnici.“ istaknuo je Jan Franjul.

Community knjižnica "ROJCbook" djeluje u prostoru Dnevnog boravka, posudba knjiga  dostupna je svim korisnicima DC-a Rojc te ostalim građanima Pule, a članstvo je besplatno. Samo treba ispuniti pristupnicu. Knjižnica je otvorena radnim danom od 10 do 20 sati. Ulazak u knjižnicu ograničen je na maksimalno 15 osoba uz obvezno nošenje maske i držanje razmaka.