Novosti

26/02/2021

Dodatne proljetne akcije prikupljanja glomaznog otpada – početak akcije u MO Nova Veruda

Pula Herculanea započinje sa dodatnim proljetnim akcijama prikupljanja glomaznog otpada po MO-ima kao rezultat povećanih potreba naših korisnika. Osim mogućnosti besplatnog odvoza do 3m3 pozivom na kućnom pragu, te besplatnim odlaganjem na reciklažnom dvorištu u Valmadama,  organiziraju se proljetne i jesenske akcije dodatnog prikupljanja. Akcijama se, osim pružanja mogućnosti dodatnog odvajanja i zbrinjavanja  glomaznog otpada, sprječava i nastanak ilegalnih odlagališta otpada.

Organizacija akcije prikupljanja glomaznog otpada provodi se u dogovoru sa MO-ima kojima je poslan prijedlog lokacija smještaja rolo kontejnera odnosno punktova gdje će građani moći odložiti svoj glomazni otpad. U svakom MO-u odabrano je nekoliko lokacija u skladu sa mogućnostima smještaja kontejnera i veličinom MO-a. Na unaprijed definiranim lokacijama po svakom MO-u,  pored rolo kontejnera biti će djelatnik Pula Herculanea-e koji će kontrolirati koja vrsta otpada se odlaže.

Akcija započinje u ponedjeljak 1. 3. 2021. godine i traje do kraja travnja 2021. godine. Svaki dan će unutar pojedinog MO u zato definiranom razdoblju i lokaciji biti postavljen kontejner od 30m3 gdje će građani od 12-18h moći odložiti svoj komunalni otpad. Za sve dodatne informacije građani se mogu javiti u Pula Herculanea-u na broj telefona 052/541-597, 052/544-094, 052/638-401. Svi podatci bit će dostupni na stranicama Pula Herculanea-e i Grada Pule.  Za sve eventualne izmjene rasporeda po MO građani će biti informirani i putem medija i MO.

Za podsjetiti je što se podrazumijeva pod glomaznim otpadom: kupaonska oprema, stvari za djecu, podne obloge, namještaj, kuhinjska oprema te ostali glomazni otpad. U krupni glomazni otpad ne spada: električni i elektronički uređaji, akumulatori i baterije, građevinski otpad, opasni otpad(salonit ploče, otpadna ulja, za-uljena ambalaža, pesticidi te fluorescentne cijevi). Što sve spada u glomazni otpad možete vidjeti i na stranicama Pula Herculanea-e i Grada Pule.

Otpad koji ne spada u glomazni otpad poput šute, građevinskog otpada, elektronskog otpada, miješanog komunalnog otpada, tekstila kao i biorazgradivog, odnosno zelenog otpada i drugo,  neće biti preuzet.

Prikupljanje biorazgradivog odnosno tzv. zelenog otpada iz okućnica i vrtova provesti će se također,  ali u zasebnoj akciji o čemu će se korisnike zasebno informirati.

Raspored i lokacije prikupljanja na području MO Nova Veruda

Nastavak slijedi po mjesnim odborima: Veruda od 08-10.03, Monvidal od 11.-13. 3, Kaštanjer od 15-16. 3, Sv.Polikarp-Sisplac od 17.-20. 3., Vidikovac od 22.-23. 3., Stari Grad 24. 3., Busoler 25.-26. 3., Monte Zaro 27. 3. Šijana od 29. 3.-1. 4. 2021.

Za svaki MO informirati ćemo građane o početku akcije kao i lokacijama.

Mole se građani da sa sobom donesu osobnu iskaznicu ili zadnji isječak računa Pula -Herculanea-e zbog evidencije. Prilikom odlaganja otpada mole se građani da poštuju navedene termine za odlaganje budući je odlaganje izvan spremnika i izvan predviđenog vremena odlaganja kažnjivo. Dozvoljena količina odlaganja otpada je 2m3.

Nakon završetka radnog vremena rolo kontejner će se isprazniti i idući dan postaviti na novu predviđenu lokaciju. Mole se korisnici da poštuju raspored prikupljanja otpada kako bi njihov glomazni otpad bio pravilno zbrinut.

Za preostale mjesne odbore akcija će se održati u travnju o čemu će se građane na vrijeme informirati.  Iskoriste ovu mogućnost i očiste svoje garaže i podrume od glomaznog otpada u kontroliranim uvjetima i to besplatno.