Novosti

18/03/2021

Elena Puh Belci na radnom sastanku s Udrugom Glas poduzetnika

Jučer je u Komunalnoj palači održan nadasve konstruktivan sastanak između predstavnika Grada Pule na čelu s Elenom Puh Belci, zamjenicom gradonačelnika i Udruge Glas poduzetnika na kojemu na kojemu  je zauzet stav da je svima u interesu da u našem gradu ostane i razvija se poduzetništvo, očuvaju radna mjesta i na sve moguće načine doprinese što snažnije zamahu razvoja u kojemu naravno poduzetnici imaju ključnu ulogu.

„Grad Pula je od samog početka korona krize, među prvim gradovima, donio set mjera pomoći poduzetnicima kako bi se omogućilo očuvanje sustava, radnih mjesta i gospodarskih aktivnosti. Mjerama, koje su se prilagođavane odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite,  gospodarstvenike se oslobodilo od plaćanja brojnih naknada prema gradu, a u vidu recentnih aktivnosti treba istaknuti kako je Grad Pula već koncem prošle godine donio Odluku koja će se primjenjivati za prvih 6 mjeseci tekuće godine kojom je našim zakupcima omogućeno smanjenje toga troška za 50%, odnosno 30%, ovisno o godinama poslovanja pojedinog zakupca na području grada Pule.“,kazala je Puh Belci.

Upravo glede spomenutog problematiziranja umanjenja zakupnine po ključu godina poslovanja na području Grada Pule treba, za početak, pojasniti da se umanjenje zakupnine za 50% odnosi na sve sadašnje zakupce poslovnih prostora u vlasništvu grada koji svoju djelatnost obavljaju na području grada Pule najmanje 25 godina, neovisno o tome u čijem se prostoru takva djelatnost do sada obavljala. Isto znači da sadašnji zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Grada Pule nisu cijelo to vrijeme morali biti u gradskom prostoru već je bitno da su svoju djelatnost obavljali na području grada Pule.

„To je jedinstvena odluka ove gradske uprave i jedina takva u Hrvatskoj kojom Grad Pula primjereno uzvraća gospodarstvenicima za vjernost ovome gradu i dokazuje da im je potpora u ovim izazovnim vremenima pri čemu ni ostali zakupci, značajnim smanjenjem zakupnine u visini od 30 % na koje mogu računati u 6 mjeseci, ipak nisu zaboravljeni.“,naglasila je Elena Puh Belci.

Navedeno Grad Pulu svrstava u kategoriju rijetkih gradova koji su ovakve olakšice donijele unaprijed, pretpostavljajući da će korona kriza utjecati na naše poduzetnike i u vrijeme kada bi se očekivalo poboljšanje rada a pored toga niti ne kalkulirajući činjenicom da ti troškovi spadaju u kategoriju fiksnih troškova za koje se mogu tražiti potpore države.

Nadalje, s idejom da se motivira sugrađane da što više posjećuju centar grada, od studenog prošle godine omogućen je i besplatan parking nakon 17 h, što je jedna od mjera koja je usuglašena s Obrtničkom komorom, za koju se procijenilo da može imati pozitivan utjecaj na poslovanje gospodarstvenika koji svoje usluge pružaju u centru grada. Cilj navedene mjere je potaknuti građane da bez troškova parkiranja, posjećuju centar grada i koriste usluge poduzetnika.

Isto tako u svrhu poticanja razvoja poduzetništva na području Pule, Grad Pula zajedno s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom IDA-om d.o.o. i poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri, realizirati Program kreditiranja “Poduzetnik Istarska županija 2020” na način gdje će Grad Pula subvencionirati kamatu poduzetnicima u visini od 1%.Trend razvoja gospodarstva strateško je opredjeljenje Grada Pule i upravo zato se nastavlja s njegovim jačanjem na sve moguće načine.

Održan radni sastanak smatra se izrazito značajnim u kontekstu izlaganja teškoća i izazova s kojima se poduzetnici susreću te iznošenja mjera koje Grad Pula pruža kroz cijelo ovo izazovno vrijeme a sve kako vi se jasnije razlučilo u kojem smjeru je moguće dodatno pomoći, u okviru financijskih mogućnosti.

Ovakav vid komunikacije i prezentacije omogućuje Gradu Puli da u i budućnosti može čim bolje iskomunicirati odluke koje se tiču poduzetnika a što svakako znači i uključiti Udrugu Glas poduzetnika.

Odlukom o smanjenju zakupnine, podsjetimo, željelo se pomoći poduzetnicima da što lakše prebole ovu krizu vodeći  računa o dosadašnjem periodu poslovanja na području grada Pule što znači i dugogodišnji doprinos proračunu Grada Pule.

Kada se govori o proračunu svakako se treba uzeti u obzir cjelokupni proračun, mogućnosti financiranja, oslobađanja pojedinih kategorija.

Glede konkretnih pokazatelja treba reći da je mjerama obuhvaćeno 259 zakupaca i to mjerom umanjenja zakupnine 50% - 124 zakupca koji posluju na području Grada duže od 25 godina i 135 zakupaca obuhvaćeni mjerom umanjenja 30% koji posluju na području Grada manje od 25 godina. Umanjenje 30% za zakupnike koji obavljaju djelatnost na području Grada Pule do 25 godina iznosi 339.000,66 kuna sa PDV-om mjesečno odnosno 271.200,53 kuna bez PDV dok umanjenje 50% za zakupnike koji obavljaju djelatnost na području Grada Pule preko 25 iznosi 358.239,20 kuna sa PDV-om mjesečno odnosno 286.591,36 kuna bez PDV.

Ukoliko se to svede na razinu od 6 mjeseci isto iznosi gubitak za proračun od 4.183.439,15 kuna sa PDV-om odnosno 3.346.751,32 kuna bez PDV-a.

Za istaknuti je i činjenicu da su za siječanj i veljaču 2021. godine zakupnici pogođeni mjerom zabrane rada bili oslobođeni od plaćanja zakupnine odnosno zakupnina je iznosila simboličnih 1 kunu mjesečno te je po toj osnovi još veće umanjenje prihoda u gradski proračun za 580.750,00  kuna.

„Grad je i do sada uvijek surađivao i uvažavao prijedloge HGK i Obrtničke komore što će činiti i dalje a novim partnerima u suradnji može se doprinijeti na još efikasniji način prema poduzetnicima i cijeloj zajednici. U tom smislu svakako se smatra Udrugu kao bitnog partnera slijedom čega će Grad Pula u svim segmentima i dalje razmatrati sve mogućnosti koje se pokažu primjenjive za naše vrijedne poduzetnike.“,zaključila je Puh Belci.