Novosti

19/03/2021

Predavanja uz izložbu “Yakishime: metamorfoza zemlje”

U Muzejsko - galerijskom prostoru Svetih Srca gostuje izložba Yakishime – Earth Metamorphosis / Metamorfoza zemlje, koja je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i Japanskom Fondacijom.
Izložba Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje), kustosice Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome Muzeja, prikazuje tehniku izrade keramičkog posuđa - yakishime - koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri i visokim temperaturama. Kao jedna od osnovnih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima. Cilj izložbe je prikazati dio japanske kulture kroz yakishime tehniku, počevši od najranijih primjera, koji datiraju u 4. i 5. st., do danas.

Osim redovnog programa stručnih vodstava i radionica namijenjenih školama i vrtićima te subotnjih vodstava za građanstvo, Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za japanologiju sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je i predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja će se odvijati u Muzejsko – galerijskom prostoru Svetih Srca (za određeni broj posjetitelja uz prethodne prijave), a moći će se pogledati i on – line na You Tube kanalu Arheološkog muzeja Istre (https://www.youtube.com/channel/UCDp_MGw2rF79VeXP4_JGa8A). Za poveznice na predavanja pratite naš Facebook, Instagram i Twitter.
Pozivamo vas da posjetite izložbu te iskoristite ovu rijetku priliku uvida u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe keramike u japanskoj kulturi te rituale koji se vezuju uz nju, a govore nam o japanskim običajima i kulturi te poslušate zanimljiva predavanja o japanskoj kulturi koja su nam pripremili profesori i studenti Odsjeka za japanologiju u Puli.
Prije svakog predavanja posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu.
Veselimo se vašem dolasku!

RASPORED PREDAVANJA:
PETAK, 26. 3. 2021.:
- 16,30 – stručno vodstvo po izložbi
- 17 sati – Melani Kečkeš: “Božica Amaterasu i japanska kultura" (on – line)
PETAK, 2. 4. 2021.:
- 16,30 – stručno vodstvo po izložbi
- 17 sati – Indi Bibić Kostić: “Termin Mono no aware u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti” 
PETAK, 9.4.2021.:
- 17,30 – stručno vodstvo po izložbi
- 18 sati – Stefani Silli: “Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija"
SUBOTA, 10.4.2021.:
- 16,30 – stručno vodstvo po izložbi
- 17 sati – Irena Srdanović: “Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu”
U galerijskom prostoru je obavezno nošenje zaštitnih maski (osim za vrtićke skupine). Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na:
Mail: tina.sirec.dzodan@ami-pu.hr ili sirectina@gmail.com
Tel. 0989101280
ŠKOLE I VRTIĆI: Zbog poštivanja epidemioloških mjera, posjet izložbi moguć je s jednom skupinom / razredom istovremeno.
JAVNA VODSTVA: Zbog ograničenog broja posjetitelja koji uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera smiju istovremeno boraviti u Muzejsko - galerijskom prostoru, potrebna je prethodna najava.
Za posjetitelje će Izložba biti otvorena do 11. travnja 2021., svakim danom od 11:00 do 18:00 sati.