Novosti

19/03/2021

Obavijest o objavljivanju pretiska novina Naša sloga

U povodu 150. obljetnice izdavanja Naše sloge – prvih hrvatskih novina u Istri - krajem prošle godine objavili pretisak dvadeset i osam brojeva ovih novina koji su objavljeni tijekom prvih godinu i petnaest dana njihova izlaženja (1. VI. 1870. – 16. VII. 1871.)  
Pretisak prvih 28 brojeva novina odnedavno je dostupan na mrežnim stranicama Sveučilišne knjižnice u Puli:  
 
Naslov knjige: "NAŠA SLOGA 1. VI. 1870. – 16. VII. 1871. Pretisak prvih 28 brojeva novina u povodu 150. obljetnice izdavanja prvih hrvatskih novina u Istri " Izdavač je Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a sunakladnik Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika. Recenzenti su dr. sc. Boris Domagoj Biletić i doc. dr. sc. Mihovil Dabo. 
U predgovoru dr. sc. Boris Domagoj Biletić i urednik dr. sc. Bruno Dobrić obrazlažu da je odabrano upravo prvih 28 brojeva „... zbog važnosti prve godine izlaženja ovih novina za njihovo prihvaćanje među istarskim hrvatskim seljacima („kmetima“), kojima su prvenstveno bile namijenjene. Biskup Juraj Dobrila (Veli Ježenj, 16. IV. 1812. – Trst, 13. I. 1882.) – pokretač lista i najzaslužniji za njegovo financiranje – smatrao je kako su prve dvije godine izlaženja lista presudne za to da se vidi je li odabrano pravo vrijeme da se „žudjeni list (...) na junačke noge postavi“ (kako navodi u pismu svećeniku Antunu Karabaiću, budućem odgovornom uredniku lista, u siječnju 1870. g.). 
Dobrila u početku nije bio siguran hoće li njihove novine naići na odaziv hrvatskih seljaka u Istri zbog toga što je među njima bilo vrlo malo pismenih. Godine 1873. uredništvo je objavilo da se list u Istri prodaje u tisuću primjeraka, a godinu dana kasnije ono zaključuje da njihov trud nije bio uzaludan, jer „(...) odkad se čita u Istri Naša Sloga, onaj naš zanemareni, al uvjek dobri i pošteni puk, kao da se je počeo pomalo buditi sa duboka i dugotrajna sna, te spoznavati svoje dostojanstvo i svoje pravice. A to je i bila naša nakana.“ (NS, 24, 16. XII. 1874.). Godine 1876. list piše da je svim kmetima „(...) omilila Naša Sloga, koja se čita rado u svakom selu.“ (NS, 4, 16. II, 1876.). 
Brojevi Naše sloge koji su izlazili prvih godina važni su i zbog još jednog razloga: u početku je – pored urednika Mate Bastiana – biskup Juraj Dobrila bio jedan od glavnih suradnika lista. Početno razdoblje izlaženja Naše sloge danas je posebno važno i radi upoznavanja i istraživanja jezika kojim su članci pisani.“
Knjiga je podijeljena na dva dijela: u prvome donosimo pretisak prvih dvadeset i osam brojeva Naše sloge, a u drugom dijelu tekst dr. sc. Bruna Dobrića o ovim novinama, životopise utemeljitelja, urednika, upravitelja i podupiratelja Naše sloge koji su objavljeni u Našoj slozi, tekst dr. sc. Borisa Domagoja Biletića o uredniku i izdavaču ovih novina Matku Laginji i pogovor doc. dr. sc. Mihovila Dabe.
Na kraju knjige su sažeci na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Knjiga je tiskana u tiskari Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.