Novosti

03/05/2021

Potpisan nastavak dugoročne umjetničke suradnje Rijeke i Pule, INK i ZAJCA

U petak je u  Istarskom narodnom kazalištu-gradskom kazalištu Pula svečano potpisan Sporazum o nastavku dugoročne umjetničke suradnje Pule i Rijeke, Istarskog narodnog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta I. pl. Zajc.

Potpisivanju Ugovora o dugoročnoj umjetničkoj suradnji  HNK Ivana pl. Zajca Rijeka  i INK -Gradskog kazališta Pula nazočili su pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule-Pola Jasmina Nina Kamber, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Rijeke Ivan Šarar te ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić i intendant Hrvatskog narodnog kazališta I. pl. Zajc.

Pročelnica Kamber izrazila je zadovoljstvo  što su unatoč svim preprekama koje je pandemija postavila i pred kulturu i kulturni sektor,   u mogućnosti planirati, djelovati, stvarati te dodala kako je  u ovim teškim vremenima potrebno „i dodatno zbiti redove i djelovati zajedničkim snagama… koristiti sve raspoložive resurse jedni od drugih  kako bi dalje razvijali projekte koji nose višestruku dobrobit za obje strane a posebice u ovim izazovnim vremenima, te nastavila: „ izuzetno jako veseli nastavak ove dugogodišnje kvalitetne suradnje do koje  nije došlo slučajno i neplanirano…Poznato je da Pulska publika od uvijek iskazuje velik interes za klasikom, operama, baletnim predstavama a svojevremeno se osjećao nedostatak istih i jednostavno nismo htjeli više ovisiti o povremenim gostovanjima raznih organizacija  pa smo tako zajedno sa Rijekom našli zajednički jezik i prije  4 godine otvorili im vrata naše najljepše pozornice, pulske Arene, a oni su već prvom fantastičnom izvedbom opravdali ukazano povjerenje i tako je krenuo festival  „Ljetna klasika-Summer Classics Festival“ a  koji je osvojio i pulsku publiku ali i strane posjetitelje naše regije.“ kazala je pročelnica Jasmina Nina Kamber

Nakon veličanstvenog uspjeha riječke opere ispraćenog višeminutnim ovacijama publike povratak u pulsku Arenu bio je neminovan.

Kamber je istaknula kako je već nakon prve uspješno realizirane sezone Grad Pula potpisao  Sporazum o dugoročnoj suradnji kojim smo prije svega osigurali  kontinuitet izvedbi dragulja klasične glazbe u Areni … te dodala kako „ljeto brzo prođe a potreba za kvalitetnim koncertima klasične glazbe, izvedbama simfonijskog orkestra, operama, baletnim predstavama je izražena kod publike tijekom cijele godine i tako smo krenuli s realizacijom projekta „ZAJC U INK“ koji se također pokazao kao pun pogodak.“

„Stoga mogu samo izraziti veliko zadovoljstvo što su svi uključeni iskazali volju i želju za nastavkom ove dugogodišnje kvalitetne  suradnje, što ćemo danas tu suradnju potvrditi i nastaviti potpisivanjem višegodišnjeg sporazuma a koji nam omogućava da osiguramo publici nastavak predstavljanja najboljeg od produkcije riječkog kazališta na kazališnim daskama u Puli. Drago mi je što smo zajedno  prepoznali višestruku dobrobit ove suradnje i drago mi je što su nakon nas istim putem krenula i ostala kazališta poput zagrebačkog i varaždinskog HNK.“ kazala je pročelnica Jasmina Nina Kamber te je istaknula;
            „Uvijek je, a pogotovo u današnje vrijeme, posebno je važno surađivati, umrežavati se, zajednički koristiti sve raspoložive resurse suradničke platforme što u konačnici generira višestruku dobrobit u ovom slučaju za obje ustanove, oba grada a posebice za umjetnike i publiku. Pored ostalog riječ je o racionalizaciji poslovanja obje ustanove, riječ je o dosezanju do šireg kruga publike itd. itd. Ova suradnja generira niz drugih manjih suradnji ali ne manje vrijednih. Država smo sa svega dvije muzičke akademija, jedna od njih je u Puli a  koja  također ima priliku  aktivnog uključivanja  u realizaciju i samo praćenje programa. Kao bivša studentica Muzičke akademija osobno mogu potvrditi da je riječ o neizmjerno vrijednom iskustvu  i prilici koja se studentima ne pruža svaki dan, time je ova suradnja dodatno vrijedna i važna.„

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević okarakterizirao je potpisivanje ovog sporazuma povijesnim trenutkom u kojem će dva najbliža kazališta formalizirati svoju umjetničku suradnju, te time obogatiti kazališni program INK-a, te pružiti pulskoj publici raznolikiji i bogatiji kazališni doživljaj, dok će riječka publika uživati u fizički manjim formama, ali ne manje kvalitetnim, za koje je INK postao ekspertom. Dodao je kako riječki kazališni umjetnici vole gostovati u Puli zbog uvijek specifično srdačne atmosfere i toplog aplauza pulskih gledatelja.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić pojasnila je što dugoročni sporazum podrazumijeva. U kazališnim sezonama pred nama, po dvije će operne, baletne i dramske predstave te dva koncerta riječkog „Zajca“ biti izvedeni u pulskom INK-u, dok će pak u „Zajcu“ gostovati dvije pulske predstave. Osim međusobnih gostovanja, bit će ostvarena i dvia koprodukcijska projekta, jedna dramska predstava manjeg formata i jedna predstava za djecu i mlade.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podržao je inicijativu dvaju kazališta, te predložio podizanje suradnje u bliskoj budućnosti na višu razinu uključujući i integraciju nezavisnih institucija te umjetnika gradova Pule i Rijeke.