Novosti

10/05/2021

Kreativni radovi Gradu na dar: informatičko natjecanje „Pula – moj grad“

Tradicionalno, već 15. po redu pojedinačno informatičko natjecanje „Pula – moj grad“ povodom Dana Grada Pule koji se obilježava 5. svibnja, održano je tijekom ožujka i travnja 2021. godine.

Ove godine je natjecanje, osim učenika predmetne nastave, obuhvatilo i učenike razredne nastave. Zajedničke teme izrade kreativno-tehničkih digitalnih radova bile su Rascvjetana Pulai Pula online. Kategorije u kojima su se natjecali učenici razredne nastave bile su digitalni crtež i Scratch projekt, dok su učenici predmetne nastave mogli sudjelovati u kategorijama Digitalni crtež i Multimedijalno djelo (animacija, animirani film i kratki film).

U kategoriji Digitalnog crteža za učenike razredne nastave, najuspješniji su bili: Petar Spada iz OŠ Centar, mentorica Mirna Lesničar, koji je osvojio 1. mjesto, zatim Jakov Horvat iz OŠ Tone Peruška, mentorica Ana Spada, koji je osvojio 2. mjesto i Leo Cukon iz OŠ Veli Vrh, mentorica Melita Poropat, koji je osvojio 3. mjesto.

U kategoriji Scratch, za učenike razredne nastave, najbolji su bili: Ivano Bajtela na 1. mjestu i Luna Terlević na 2. mjestu, oboje iz OŠ Tone Peruška, mentorica Ana Spada te Korina Ćosić iz OŠ Vidikovac, mentorica Ana Bačić, na 3. mjestu.

U kategoriji Digitalni crtež za predmetnu nastavu, najboljim su proglašeni: Lucija Brkarić iz OŠ Veruda, mentor Boris Bulešić, na 1. mjestu, Tedi Veličković iz OŠ Vidikovac, mentor Matija Plastić, na 2. mjestu i Anja Grnović iz OŠ Veli Vrh, mentorica Roberta Weissman Nagy, na 3. mjestu.

U kategoriji Multimedijalno djelo (animacija, animirani film i kratki film) za učenike predmete nastave, najbolji su bili: Nicole Jugovac iz OŠ Veli Vrh, mentorica Aleksandra Žufić na 1. mjestu, te Ema Fabris na 2. mjestu i Sara Čitar na 3. mjestu, obje iz TOŠ-SEI Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, mentorica Renata Škabić.

Ove je godine na natjecanje pristiglo ukupno 108 radova. Od toga 55 u uzrastu učenika razredne nastave i 53 u uzrastu učenika predmetne nastave. Pristigli su radovi iz osam pulskih osnovnih škola: Centar, Giuseppina Martinuzzi, Kaštanjer, Šijana, Tone Peruška, Veli Vrh, Veruda i Vidikovac. Mentora-učitelja preko kojih su učenici poslali radove je 14.

Vrijedne informatičke nagrade osigurane su za troje prvoplasiranih iz svake kategorije: pametni sat, akcijska kamera i atraktivna tipkovnica s mišem. Učenici od 4. do 10 mjesta u svakoj kategoriji dobili su USB memorijski štapić. Organizator je pripremio i prigodne nagrade za mentore. Organizator smatra da sve učenike treba poticati, a one najbolje i primjereno nagraditi. Nagrade su korisne, funkcionalne i primjerene.

Učenici OŠ Tone Peruška koji su sudjelovali na natjecanju izjavili su da su jako iznenađeni jer su dospjeli među 10 najboljih u Puli. Oduševljenje ne kriju i rekli su da će se prijaviti i iduće godine. Ivano Bajtela (OŠ Tone Peruška) koji je u kategoriji Scratch osvojio 1. mjesto poručuje „Neka se prijave, potrude, nađu vrijeme i stvore ideju te budu hrabri jer se isplati. Osjećaj je najbolji.“

Ana Bačić, predsjednica povjerenstva za provedbu natjecanja izjavila je: „Ove godine u otežanim uvjetima, udaljeni od prijatelja i učitelja, učenici su stvorili kreativne radove Gradu na dar“.

Janko Žufić, tajnik Društva informatičara Pula, koje je i ove godine organiziralo natjecanje, zadovoljan je brojem i kvalitetom pristiglih radova. Posebno ga veseli što se natjecanje proširilo i na učenike razredne nastave. Također ističe da je vrijednost Društva u ovim uvjetima nemjerljiva jer učitelji informatike svakodnevno razmjenjuju informacije, nadopunjuju se i čine da kvaliteta nastave informatike u većini osnovnih škola južne Istre bude vrlo visoka.

Na kratkom ZOOM sastanku, organiziranom 7. svibnja 2021. godine povodom proglašenja najuspješnijih, prigodnim se i poticajnim riječima učenicima i mentorima obratila Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti uime Grada Pule.

Natjecanje je organiziralo Društvo informatičara Pula, uz financijsku pomoć Grada Pule i Zajednice tehničke kulture Pula.