Novosti

11/05/2021

Zajc u INK-u

Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula, u četvrtak 13. svibnja s početkom u 20 sati ugošćuje talijansku dramu ALFA ROMEO JANKOVITS.

Riječ je o povijesnoj rekonstrukciji jednog od najnevjerojatnijih, a vremenom zaboravljenih, događaja u gradu Rijeci. Riječani, braća Jankovits, tridesetih su godina prošlog stoljeća stvorili automobil koji je u to vrijeme bio revolucionaran, po mnogočemu je bio ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena. Riječ je o automobilu Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznat u svijetu – Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider. Na žalost, događaji koji su uslijedili nekoliko godina kasnije izbrisali su sjećanje na taj događaj. 

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Rossetti Stabile del Friuli Venezia Giulia i Associazione Culturale Tinaos.
U njoj uloge tumače Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Ivna Bruck i Serena Ferraiuolo. 

“Čim sam dobio na čitanje prvu skicu teksta Laure Marchig, odmah me obuzela snaga ove nevjerojatne istinite priče o braći Jankovits. S jedne strane, osjeti se žar, vitalnost i entuzijazam grada, a s druge tragične posljedice Drugog svjetskog rata. Priča je nevjerojatna ako pomislimo da dva brata, pokrenuta strašću, uspijevaju sami u četiri godine, od 1935. do 1939., stvoriti primjer jedinstvenog automobila, iznimno važnog za napredak aerodinamike. I unatoč tome što ih je ratni vihor svladao i promijenio njihov pogled na svijet, prvo su spasili svoju obitelj, a zatim sebe. Iz Rijeke su pobjegli u Trst svojim automobilom u noći na Badnjak 1946. Njihov ostvareni san o automobilu postaje san o spasenju, ali i odvajanju od domovine", rekao je redatelj Tommaso Tuzzoli. 

AUTORICA: Laura Marchig
REDATELJ: Tommaso Tuzzoli

Predstava ima titlove na hrvatskom jeziku.
Trajanje: 100 minuta