Novosti

12/05/2021

U petak, 14. svibnja otvorenje samostalne izložbe Bojana Šumonje

U petak, 14. svibnja u  16  sati u galeriji HDLU-a Istre otvorit ćemo samostalnu izložbu člana HDLU-a Istre Bojana Šumonje pod nazivom "Omnibus - skupna izložba jednog autora".

Otvorenje izložbe bit će upriličeno za predstavnike medija, a zatvoreno za javnost. Medijima će se obratiti predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin i autor Bojan Šumonja.

Snimak otvorenja i postava izložbe bit će dostupan na internetskim platformama HDLU-a Istre i na TV ekranima u izlogu galerije.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja i može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati.

Omnibus - skupna izložba jednog autora

Osvijestio sam činjenicu da se sve više proširuje moj slikarski “kontekst” i da u isto vrijeme radim totalno različite slike. Pomislio sam da bi ta “šizofrena” pozicija mogla biti zanimljiv koncept oko kojeg bi se gradila ova izložba. Kontemplirajući o nazivu izložbe postavio sam radnu verziju naziva koja je glasila “Skupna izložba jednog autora”, što je u stvari oksimoron. Oksimoroni su u svojoj suštini neozbiljni pa sam izložbu nazvao “Omnibus”, ali ostavivši u nastavku naziva i oksimoron, kako naziv ne bi bio preozbiljan.

Omnibus je format koji se sastoji od više dijelova koji funkcioniraju kao samostalne narativne cjeline. “Različite epizode okvirno može spajati opća tema, mjesto ili vrijeme radnje, likovi, glavni glumci, režiser ili autor književnih predložaka, a epizode se često znaju razlikovati po stilu, vremenu radnje, pa i žanru”.Iako je omnibus termin koji se vezuje uz film i literaturu, više je nego prikladan u ovom slučaju. Sve slike su ipak nekako povezane, ili koloristički ili pomoću likova-protagonista (glumaca) koji se pojavljuju u različitim “kolekcijama-epizodama” .

Jedna od ideja koncepta ove izložbe jest da bi ona trebala izgledati kao skupna izložba nekoliko autora. Učinilo mi se da bi taj moment bio dobar uvod u izložbu u smislu da sama izložba ima nekakav zaplet i rasplet kao neki kazališni komad ili film.

Trenutno postoje dvije elementarne strategije suvremene umjetnosti.

U prvoj prevladavaju artefakti koji žele biti spektakularni, jednostavni s naglaskom na zabavno, na šali, ne zastrašujući nikoga. Druga strategija bavi se umjetnošću koja kreira vlastiti prostor poništavajući razlike između umjetnosti i svakodnevnog života kroz politički, socijalni, ekološki, seksualni i ini kontekst (tzv. demokratizacija umjetnosti). Moja je strategija kretati se u oba polja te koristiti sredstva i jednog i drugog ukoliko je moguće.