Novosti

14/05/2021

Monodrama Cabaret Valeska večeras u Istarskom narodnom kazalištu

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula dvije će večeri zaredom prikazati autorski projekt „Cabaret Valeska“ Edvina Liverića i Nike Ivančić u trajanju od 45 minuta.
Monodrama «Cabaret Valeska» poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.
Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao performans.
Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Frederico Fellini, Bertolt Brech, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.
Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa.
Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način- upravo onako kako ga je i živjela.
Za „Cabaret Valeska”, Nika Ivančič je 2019. godine, osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, na Art Trema Fest-u u Rumi.
Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na linku: https://ink.mojekarte.hr/hr/all.html ili na blagajni INK danas od 10 do 13 sati ili sat vremena prije početka programa.