Novosti

14/05/2021

Hrvatski dizajnerski studio BOIR na izložbi “Time Space Existence” paralelno s Venecijanskim bijenalom arhitekture

Na izložbi Time Space Existence, koja se odvija paralelno sa 17. Bijenalom arhitekture u Veneciji, hrvatski dizajnerski studio BOIR će izlagati svoju kolekciju New Normal. Kolekcija New Normal nastala je povodom festivala Zagreb Design Week 2020 i vrlo je brzo privukla pažnju internacionalnih medija specijaliziranih za dizajn. Nakon gostovanja na virtualnoj izložbi Dutch Design Week te na London Design Weeku, stiglo je i novo priznanje – poziv na izložbu u sklopu cijenjenog venecijanskog Bijenala arhitekture. 

Kolekcija propituje utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja, kao i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze. Studio BOIR njome promišlja kako u kontekstu „novog normalnog“ uspostaviti ravnotežu između bliskosti i sigurne udaljenosti te nudi nove, konceptualne prijedloge pribora za jelo, koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje. 

Izložba Time Space Existence koju organizira ECC (Europski kulturni centar) moći će se pogledati za cijelo vrijeme trajanja bijenala (22.5. – 21.11.) i to na atraktivnim povijesnim lokacijama palača Bembo i Mora (gdje će izlagati i BOIR) te u vrtovima Marinaressa, koji će za tu prigodu biti preuređeni u park skulptura. Ovogodišnje izdanje izložbe bavi se izazovima održivog razvoja u područjima kao što su okoliš, urbanizam, inovacije i lokalne zajednice te će okupiti sudionike iz različitih disciplina – etablirane arhitekte, male studije u usponu, dizajnere, umjetnike, fotografe, inženjerske tvrtke i druge koji imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti. 

Dizajnerski studio BOIR prvi je puta privukao pažnju specijaliziranih medija i publike inovativnim proizvodom SAL – malom prijenosnom solanom. Utjecajni web portal Dezeen uvrstio je SAL na svoju listu najboljih projekata u 2020. godini, a na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20 nagrađen je kao najbolji cjeloviti projekt. 

BOIR je 2018. godine osnovao interdisciplirani tim u sastavu Vlatka Leskovar-Zidar, produkt dizajnerica, i Ivan Zidar, dizajner i školovani chef. Ivanovo poznavanje lokalnih sastojaka i strast prema eksperimentiranju nadopunjuju se s Vlatkinim istraživanjem načina kako fizički predmeti inspiriraju stvaranje rituala i uspomena. Zajedničkim snagama Vlatka i Ivan stvorili su jedinstvenu platformu za razvoj inovativnih food design koncepata. 

Studio BOIR će 18. svibnja u 11 sati održat press konferenciju u prostorima Intere u Ulici kralja Držislava 8 u Zagrebu, povodom sudjelovanja na izložbi Time Space Existence. Na konferenciji će premijerno biti izložen dio kolekcije New Normal. 

Pokrovitelji gostovanja studija BOIR na izložbi Time Space Existence su Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Pula-Pola, Istarska županija, Erste banka i Infinum. Partner projekta je Hrvatsko dizajnersko društvo.