Novosti

18/05/2021

Predstave u DC Rojc u svibnju

Udruga za promicanje kreativnosti Merlin je početkom 2020. godine pokrenula radionicu lutkarskog kazališta. Prva predstava se zove “Kraljeva kći”, a rađena je po istarskoj narodnoj bajci, koju je za lutke adaptirao Karlo Stipić. Sadržaj predstave je vezan na srednjovjekovnu kulturnu baštinu Istre, tradicionalnu glazbu, legende o zmajevima, odjeći 15 stoljeća, specifičnim srednjovjekovnim karakterima, očuvanju prirode i reciklaži tekstila, ženskim pravima i vrijednostima osobnog odabira. 
Priča započinje u dvorcu kralja koji svojoj kćerci traži prosce, ona ih redom odbija te se  odlučuje se za svojeg izabranika koji na specifičan način pobjeđuje zmaja. 
Lutke su izrađene u suradnji Udruge Merlin i Udruge 2K-Kempkatzen iz Rojca. Predstavu igrom lutkama i glazbom stvaraju Karlo Stipić, Sofija Apostolovski i Sedina Cerovac. Scena je postavljena u srednjovjekovnom šatoru na dječjem nogometnom igralištu i namijenjena je djeci i odraslima. Predstava traje 30 minuta i održava se na otvorenom prostoru za gledatelje.
Izvedbe lutkarske predstave “Kraljeva kći” predviđene su za subotu 22. svibnja te subotu 29. svibnja u 11 sati na malonogometnom igralištu Društvenog centra Rojc.

Dana 22. svibnja, u unutranjem dvorištu Rojca s početkom u 20 sati održat će se premijera predstave "Soundtrack za film koji nije snimljen" nastale u produkciji RadioTeatra Bajsić i prijatelji te Radio Rojca. 'Soundtrack za film koji nije snimljen' je glazbeno–poetski street movie. Publiku će kroz ovo putovanje provesti dvoje osobitih protagonista, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju u različitim medijima. Ovaj kazališno–radijski dijalog se sastoji od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić čiji su dramski tekstovi izvedeni na nekoliko kazališnih festivala, a radila je na predstavama u HNK-u Zagreb, Gradskom dramskom kazalištu Gavella i irskom Rough Magic Theatre Company u Dublinu, te beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića. U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.

U utorak 25. svibnja u 20 sati održat će se predstavu "Sve je u novcu" nastale u produkciji kazališne skupine Bacači sjenki. Autor predstave te jedini izvođač je Boris Bakal, kazališni i filmski redatelj, pisac, kazališni, radijski, TV i filmski glumac, intermedijalni/ multimedijalni umjetnik. Ostali umjetnici uključeni u projekt sudjeluju putem video veze koja je integrirana u predstavu, a kako bi potpuno odgovarala preporučenim mjerama.

Svi navedeni programi održat će se uz poštivanje epidemioloških mjera i prema naputcima Stožera civilne zaštite Istarske županije.