Novosti

19/05/2021

Strateškim planiranjem do razvoja Grada Pule

U Komunalnoj palači održan je inicijalni sastanak na temu izrade Plana razvoja turizma Grada Pule za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Izradom Plana razvoja turizma Grada Pule želimo definirati smjernice razvoja turizma, unaprijediti turističke proizvode i iskustva, podignuti turističku konkurentnost te identificirati mogućnosti unaprijeđenja modela turističkog upravljanja destinacijom. Turizam je jedna od najkonkurentnijih grana gospodarstva u Hrvatskoj, a Istarska županija i Pula bilježe konstantan porast turističke potražnje.

Procesom strateškog planiranja razvoja turizma Grad Pula želi aktivno uključiti sve relevantne dionike, osobito se usmjeriti na uključivanje sektorskih stručnjaka, predstavnika hotelijera, privatnih iznajmljivača, turističkih agencija, turističkih vodiča te predstavnika znanstvene zajednice i šire javnosti.

Sastanku su, uz pročelnika Ureda Grada i lokalnog koordinatora za strateško planiranje Grada Pule Aleksandra Matića, nazočili gradski pročelnici sa suradnicima, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i konzultantski tim Horwath i Horwath Consulting Zagreb d.o.o.

Pročelnik Ureda Grada i Lokalni koordinator za strateško planiranje Aleksandar Matić rekao je kako je Grad Pula pokrenuo izradu niza zakonskih strateških dokumenata. To su Plan razvoja Grada Pule, Strategija razvoja urbanog područja Pula, a u provedbi je i projekt „Pula urbana regeneracija“ s ciljem analize strateških mogućnosti urbane regeneracije u gradu Puli. Projekt je financiran kroz CREATE fond Europske banke za obnovu i razvoj, a provodi ga konzorcij lokalnih i međunarodnih konzultanata - Urbanex, KPMG i KCAP u suradnji s Gradom Pulom.

„Za izradu strateških dokumenata izrazito je važna koordinacija, povezanost i sinergija svih uključenih dionika. Turizam je mozaik različitih djelatnosti i multiplikator razvoja gospodarstva koje treba smisleno povezati i unaprijediti. Kroz strateško planiranje trebamo definirati viziju i usmjerenja razvoja grada u desetljeću pred nama“ rekao je Matić.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Pule na sjednici održanoj 10. ožujka 2021. godine usvojilo je Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja turizma Grada Pula-Pola za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Ovim strateškim dokumentima definirat će se ključne inicijative, programiranje korištenja EU fondova i mjere u svrhu postizanja fiskalne učinkovitosti te mjerljivog i održivog razvoja Grada Pule do 2030. godine.