Novosti

24/05/2021

Otvorena izložba ilustracija Maje Celija Gradus ad Parnassum u Galeriji Makina

U petak, 21. svibnja u Galeriji Makina otvorena je izložba ilustracija Maje Celija Gradus ad Parnassum u suradnji Udruge Sa(n)jam knjige u Istri i Galerije Makina.

Paola Orlić, povjesničarka umjetnosti, o izložbi je rekla sljedeće: "Pogleda odgojenog na vizurama u kojima se nerijetko miješaju mitski i historijski kontekst Grada njene mladosti, Maja Celija gdje god i što god da ilustrira, njeguje u izrazu slojevitost doživljajnih nijansi prenoseći u njemu sav senzibilitet punokrvnog mediteranskog lučkog grada. Od palete boja i tretmana teme unutar kadra u kojem dominira naglašeni prvi plan s brzim perspektivnim skraćenjem, pa sve do opće atmosfere koju podjednako dobro interpetira bilo da slika dokoni ljetni dan tipične mediteranske fjake ili pak metafiziku tišine i sablasnu prazninu mediteranske melankolije u kojoj se zrcale zapreteni strahovi mnogih nedosanjanih snova i bohemskih tlapnji, gotovo instiktivno, a nerijetko i s natruhama humora, ona riše ilustracije kao svojevrsnu nostalgičnu posvetu vlastitom djetinjstvu u Puli.

Stasala na prepoznatljivim slikarskim tradicijama koje nimalo ne zaziru od svjesnog reminisciranja pučkog izraza u smislu preferencije oblih likova i sažetih obrisa fizionomija koje je sasvim sigurno u djetinjstvu upila gledanjem starih ruskih slikovnica i animiranih filmova među kojima se našao i poneki predstavnik Zagrebačke škole crtanog filma, uz neizostavne ilustracije domaće Biblioteke Vjeverica i časopise Radost, Smib i Modra Lasta, čak i kada minuciozno slika interijere generièkih soba i prostora u kojima glavni protagonisti tekstualnog sadržaja bivaju i slavni likovi Disneyeva carstva kao u opusu “Aspettando Walt”, evidentno je da u njima pulsira njen izvorno mediteranski nerv- prije svega- svjetlo i prozračnost kolorizma karakteristična upravo za iskustvo odrastanja u gradu na moru.

Korijena, dakle, duboko usidrenih u gradu u kojem je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, unatoč održavanju veza na relaciji Pesaro- Pula te kontinuirane tihe i samozatajne prisutnosti na domaćoj likovnoj sceni, ipak, valja istaknuti činjenicu da kao ilustratorica Maja Celija dominantno djeluje u Italiji koju uostalom i zastupa na svjetskim Biennalima ilustracije. Odnedavno i predavačica predmeta ilustracije na Academia di belle arti u Bologni, prenoseći mladim naraštajima ilustratora znanje i iskustvo rada u svijetu tihog i posvećenog umijeća prevodilaštva riječi u slike, ona je nezaobilazno ime kako talijanske tako i domaće ilustracije koju Sajam s radošæu predstavlja i s ponosom ističe kao još jedno “dijete” Pule kojem su u formativnim godinama zauvijek utisnute mnoge kvalitativne značajke bitne za određenje koordinata njenih inspiracijskih nagnuća i kreacija novih svjetova."

 

Maja Celija rođena je 1977. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Puli. Godine 1995. upisuje studij ilustracije u Istituto Europeo di Design u Milanu, a 2000. pohađa grafički dizajn u "C. F. P. Bauer" u Milanu. Surađuje s mnogobrojnim časopisima među kojima Ventiquattro, Diario della settimana, Glas Istre, Freundin, Internazionale te izdavačkim kućama Carthusia, Editori Riuniti, Topipittori, Fatatrac, Woongjin, Milan jeunesse, Glenat editions, Bayard Presse, OQO, Orecchio Accerbo, La joie de lire, Autrement, Appletreetales, Eli edizioni, Donzelli, Leykam international, Gruppo editoriale La repubblica- L’Espresso. Dobitnica je nagrade za dječju ilustraciju" Fiabe metropolitane" u Chioggi (2002.), nagrade "Legambiente" za knjigu "Il piccolo e gigante feroce" (2005.), nagrade "Uliks" u Balama (2005.) te nagrade “Gigante delle lange- premio Emanuele Luzzati” za knjigu “Per fare il ritratto di un pesce”. Godine 1999., 2005. i 2007. izlagala je na svjetskom sajmu dječje knjige u Bologni, a 2006. i 2019. predstavljala je Italiju na Biennalu ilustracije u Bratislavi. Od 2019. predaje ilustraciju na Academia di Belle Arti u Bologni. Živi i radi na relaciji Pula-Pesaro.

Izložba se može pogledati do 2. lipnja.