Novosti

01/06/2021

Obilježena stota godišnjica rođenja pulske filmske dive - Alide Valli

Na pročelju Kina Valli jučer je postavljena informativna ploča s QR kodom putem koje se pametnim telefonom skeniranjem mogu preuzeti informacije o karijeri Alide Valli.

Dio je to događanja pod zajedničkim nazivom "Dani Alide Valli" koji se ovih dana događaju u organizaciji Javne ustanove Pula Film Festival u suradnji s pulskom Zajednicom Talijana, a u povodu 100. obljetnice rođenja poznate glumice, rodom Puljanke, Alide Valli.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i Arheološkim muzejom Istre, u foajeu kina koji nosi njeno ime otvorena je retrospektivna izložba s portretima i kadrovima iz najpoznatijih filmova Alide Valli čija filmografija, kroz sedam desetljeća intenzivne karijere, broji više od sto naslova.

Izložbu je proglasio otvorenom pulski zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, istaknuvši snažan karakter ove glumice, te činjenicu da je ostvarila sjajnu međunarodnu karijeru.

U utorak s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana premijerno će biti uprizorena monodrama "Grazie Alida!" u režiji Luke Juričića i izvedbi glumice Petre Bernarde Blašković, poznatih pulskih glumaca.

Alida Valli je rođena u Puli 31. svibnja 1921. koja je nekoliko godina prije pala pod Italiju. Roditelji su joj bili miješanog podrijetla. Njen djed po ocu bio je Luigi Altenburger, austrijski Talijan iz Trenta, a baka po ocu bila je Elisa Tomasi iz Trenta, nećakinja Ettorea Tolomeija. Vallina majka Silvia Oberecker bila je kći njemačkog Austrijanca Felixa Obereckera iz Laibacha (danas Ljubljana, Slovenija), njena majka je bila Virginia della Martina iz Pule (tada dijelu Austro-Ugarske). Vallin praujak Rodolfo bio je blizak prijatelj Gabriela d'Annunzija. Valli je krštena kao Alida Maria Laura von Altenburger, barunica od Marckensteina i Frauenberga Svetog Rimskog Carstva Njemačkog Naroda.