Novosti

18/06/2021

INK Gradsko kazalište Pula najavljuje zanimljiv program do kraja lipnja

U ponedjeljak, 21. lipnjana rasporedu je repriza najnovije produkcije Čakavske scene INK Potplaćeni! Ne plaćamo!autora Darija Foa, u režiji Patrika Lazića a igraju: Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša, Luka Mihovilović.

Talijanski Nobelovac Dario Fo napisao je 1974. godine komad čiji osnovni problem počiva na osiromašenom radništvu koji jednoga dana, smatrajući da su cijene u supermarketima daleko veće od njihovih prihoda, odluče proizvode platiti onoliko koliko oni procjene da ti proizvodi zaista vrijede. Iako volimo vjerovati da kazalište ima moć mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, televizija ili štampa. Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je priča o tome kako su negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, vezano ili nevezano uz predstavu, neki radnici zaista  sprovodili akciju polu plaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove trupe kao potencijalnih inicijatora ove sitne anarhije. Postoji i jedna neprovjerena, možda samo urbana priča o sličnom događaju u Puli početkom devedesetih kada je čovjek nakrcao kolica i otišao jer nije imao čime platiti.

U petak,  25. lipnja  na programu je Mistero Buffo, također autora Darija Foa, a igra Valter Roša. Povodom dodijeljenog Posebnog priznanja glumcu Valteru Roši za nadahnutu izvedbu na ovogodišnjim XIV. Gumbekovim danima u Zagrebu, INK reprizira predstavu Mistero Buffo.

U subotu, 26. lipnjaodržat će se Klavirski koncertiz ciklusa Samo najbolje na kojem će nastupiti Pavica Gvozdić.

Pavica Gvozdić studij klavira završila je u klasi prof. Svetislava Stančića, u čijoj klasi također stječe naslov magistra klavira. Laureat je natjecanja u Münchenu nakon kojega biva pozvana u klasu prof. Magde Tagliaferro u Parizu, gdje postaje laureat šestog međunarodnog pijanističkog natjecanja „M. Tagliaferro“ i dobiva specijalnu nagradu „Maurice Dandelot“. Po povratku u Hrvatsku dobitnica je mnogobrojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Godine 2014. dobila je nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Njezina je karijera iznimno bogata. Gostovala je u većini europskih država, Japanu, Kanadi i bivšem Sovjetskom Savezu.

Na njezinom repertoaru nalazi se više od trideset koncerata za klavir i orkestar. U posljednje tri godine primila je još tri priznanja za svoj rad: nagradu „Porin“ za životno djelo 2018., nagradu „Neven“ za najbolji koncert na Festivalu sv. Marka 2019. i nagradu „Lovro pl. Matačić“ za životno djelo 2020.

Na rasporedu su djela W. A. Mozarta, F. Chopina,  F. Schuberta, J. Brahmsa.

Svi programi počinju u 20 sati.