Novosti

22/06/2021

Čestitka gradonačelnika Filipa Zoričića u povodu Dana antifašističke borbe

Danas, 22. lipnja obilježavamo jedan od najvažnijih događaja iz naše prošlosti - Dan antifašističke borbe.

Na današnji dan 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Pula, Istra i Hrvatska s ponosom dočekuju 80. obljetnicu početka organiziranog otpora fašizmu i s posebnim pijetetom prisjećamo se velikana hrvatske i istarske povijesti koji su među prvima u Europi ustali protiv fašizma i nacizma organizirajući najveći pokret otpora u pokorenoj Europi. Put do neovisne i slobodne, europski orijentirane Hrvatske bio težak, dug i mučan.

Narodnooslobodilački pokret vođen je idealima slobode, solidarnosti, pravde i ravnopravnosti. Ovi temelji hrvatske države postavljeni u vrtlogu Drugoga svjetskoga rata potvrđeni su u Domovinskom ratu. Naša je dužnost čuvati najveće vrijednosti koje baštinimo iz dalje i bliže prošlosti jer one su zalog za našu budućnost.

Danas je Hrvatska moderna država zasnovana na slobodi, toleranciji, jednakosti, država koja poštuje slobodu pojedinca, prava nacionalnih manjina i protivi se svakom ekstremizmu.

Mi u Puli i Istri tradicionalno živimo vrijednosti miroljubive, otvorene, tolerantne i multikulturalne sredine u kojoj nema mjesta mržnji, diskriminaciji ili nasilju.

Ponosan sam što je upravo antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta.

Svim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe!