Novosti

24/06/2021

Najavljen Međunarodni turnir nogometa na pijesku u Areni

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić  zajedno je s Mauriziom Ioriom predsjednikom i osnivačem Italia Beach Soccera, Draganom Đukanovićem predsjednikom kluba nogometa na pijesku Fusio iz Zagreba, Vladanom Rašulom predsjednikom sportske udruge Dupla Kruna iz Pule, Borisom Durlenom, članom komisije za futsal i nogomet na pijesku u Hrvatskom nogometnom savezu i Emanuelom Melonom, igračem nogometa na pijesku održala konferenciju za novinare povodom  Međunarodnog turnira nogometa na pijesku koji će se održati od 23.-25. kolovoza u pulskoj Areni.

Vladan Rašula pozdravio je prisutne i predstavio događaj koji očekuje Pulu krajem kolovoza, točnije od 23. do 25. kolovoza, 2021 godine. Sportska udruga Dupla kruna organizira treći  event u suradnji s Gradom Pulom na ovakom nivou, prvi je 2019. godine utakmica u Areni, pa studentske igre u Puli i sada ovaj turnir.

Zahvalio je Hrvatskom nogometnom savezu na organizaciji, podršci i izboru Istre, Pule za organizaciju nogometa na pijesku.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila zamjenica Ivona Močenić koja se zahvalila organizatorima na izboru Grada Pule za ovaj događaj, te pozdravila svih u ime gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno.

“Nogomet na pijesku već se dugi niz godina rekreativno igra u cijelom svijetu i u mnogo različitih formata. Iznimna nam je čast što će se turnir nogometa na pijesku održati u Puli, u našoj prekrasnoj Areni, čime šaljemo sliku svijetu o našim vrijednostima, ljepotama i poticanju sporta.

Grad Pula sa zadovoljstvom prihvaća sportske manifestacije te ovim putem vam zahvaljujemo što ste unatoč situaciji s pandemijom koronavirusa odlučili održati turnir i prepoznali Pulu kao sigurnu zonu, te Vam želim ugodan boravak u našem gradu.” rekla je zamjenica Močenić.

Dragan Đukanović i Boris Durlen izrazili su zadovoljstvo odvijanjem organiziranja spektakla u Areni. U Hrvatskoj za sada postoji 5 klubova u nogometu na pijesku, ali kako organizatori kažu broj  je svake godine u porastu jer Hrvatska je poznata u nogometu u Europi i svijetu. Oboje su se složili da bolja promocija sporta od ovog događaja u pulskoj Areni nemože bit, kako za nogomet tako i za sam Grad.

Maurizio Ioro zahvalio je na prijemu i mogućnosti nastupa u jednom prostoru kao što je pulska Arena. Istaknuo je  kako je u životu igrao s velikim igračima i na mnogim stadionima, ali ovaj događaj posebno mu je drag.

Nogomet na pijesku stigao je u Italiju prije više od deset godina zahvaljujući strasti i predanosti Mauricija Iorija, prije svega igrača s dresom Rima, Intera, Torina, Verone i Barija, prije nego što je postao cijenjeni tumač i promotor ovog sporta, za čiju je popularnost u Italiji i šire zaslužan kao i njegova sposobnost da uključi sjajne nogometaše koje je i prilikom pressice nabrojao, te obećao da će u Areni doći poznata talijanska imena u sportu.

Nogomet na pijesku (eng. Beach Soccer (Beasal) ili Beach Football) je vrsta nogometa koji se igra na pijesku. Svaka momčad na terenu ima po pet igrača (četiri u polju i golman), te ima pravo na neograničen broj izmjena (od 3 do 5 pričuvnih igrača). Utakmica se igra tri puta po 12 minuta. Ako je na kraju utamice rezultat neriješen, igraju se produžeci od 3 minute, a ako i nakon toga nema pobjednika, pucaju se jedanaesterci, s tim da se, za razliku od nogometa, pucaju dok prvi igrač ne promaši, a drugi u istoj seriji postigne gol.