Novosti

01/07/2021

Predstavljen priručnik „Ivanova vrtićka priča“

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je na predstavljanju priručnika „Ivanova vrtićka priča“ održanom u srijedu, 30. lipnja 2021. godine u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu.

Riječ je o knjizi o dječaku s Downovim sindromom iz Dječjeg vrtića Pula koju je, na inicijativu Ivanove majke Marije Mogorović Crljenko, napisala odgojiteljica Kristina Bucci Ivis.

„Ovo je jedna lijepa večer jer govori o djeci, ljubavi i empatiji. Djeca su nam sve. Kandidirao sam se za gradonačelnika da našoj djeci bude bolje. To nije politika. Za djecu moramo živjeti jer to nam je zadatak. U njima gledamo ne samo sebe, nego i ono što će biti. Ivan je jedna velika inspiracija i neka tako bude i ubuduće“, poručio je gradonačelnik Zoričić okupljenima na promociji ovog hvalevrijednog priručnika.

Odgojiteljica Kristina Bucci Ivis tom je prigodom rekla kako je knjiga nastajala tri godine te da je prvi dio priručnika zapravo najvrjedniji dio jer progovara o suživotu Ivana i njegovih prijatelja iz skupine Balončići u vrtiću Zvjezdice.

„Proteklih šest godina, koliko je Ivan u vrtiću, djeca su učila od njega i Ivan je učio od druge djece. I to je ono najvrijednije u cijeloj ovoj priči. U drugom dijelu knjige pišem o svom pristupu prema Ivanu. U svakodnevnom radu koristila sam njegove jake strane kao što su glazba, govor, pamćenje da bismo razvili druge strane koje je potrebno potaknuti“, rekla je Bucci Ivis.

Ivanova majka Marija Mogorović Crljenko, uz zahvale ravnateljici Dječjeg vrtića Pula Marizi Kovačević što je prepoznala važnost uključivanja djeteta s teškoćom u redovnu grupu, poručila je kako upravo ovaj priručnik pokazuje da djeca s teškoćama itekako mogu biti involvirana u redovite programe.

„Vježbe za podizanje razine funkcionalnosti naša su svakodnevica, ali ono što s terapeutima ne možemo vježbati upravo je integracija, da Ivan bude među drugom djecom koja će ga jednog dana poznavati i u slučaju potrebe pomoći mu“, pojasnila je Mogorović Crljenko, ujedno i urednica knjige.

Priručnik će pomoći roditeljima i drugim odgojiteljima i pripravnicima u radu s djecom rane i predškolske dobi koja imajuDown sindrom. Pisan je jednostavnim, primjerenim i razumljivim rječnikom, a fotografije iz vrtićke svakodnevice izvrsno su ukomponirane u gotovo 160 strana priručnika kojega krasi i primjeren dizajn.