Novosti

05/07/2021

Obilježen Dan sv. Tome, zaštitnika Pule i Pulske biskupije

U pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, a zatim i  na Trgu Forumu 3. srpnja prigodno je obilježen Dan sv. Tome apostola. Misnom slavlju i obilježavanju proslave zaštitnika Pule u ime Grada odazvao se gradonačelnik Filip Zoričić.

Proslava dana zaštitnika Pule i Pulske biskupije započela je svečanom svetom misom u Katedrali koju je predvodio nadbiskup mons. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije u prisutnosti biskupa u miru mons. Ivana Milovana i u zajedništvu sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.

Svečani program nastavljen je na Forumu nastupom klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj koja je izvedbom spleta najpoznatijih domaćih skladbi prigodno uveličala glazbeni program.

U zabavnom dijelu programa nastupila je grupa Sergio Rekreativo, a zatim mladi glazbenik u usponu Tedi Grubica, koji je izvodio pjesme Olivera Dragojevića, inače počasnog građanina Pule. Bila je to ugodna glazbena večer ispunjena izvedbama vrhunskih glazbenih izvođača kojom je, dostojanstveno i sukladno trenutku, obilježen ovaj važan gradski blagdan.

Koncert je organiziran prema epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Istarske županije uz lijepi odaziv publike koja je uživala u bogatom repertoaru.

 

Blagdan sv. Tome slavi se u Katoličkoj crkvi 3. srpnja, zaštitnik je Indije, ali i Grada Pule gdje mu se i nalazi prekrasna bazilika. Osim toga zaštitnik je arhitekata i graditelja.

Sveti Toma zaziva se u slučajevima sumnje, zaštitnik je i slijepaca, teologa, arhitekata, klesara, zidara, a po njemu su naslovljene i mnoge crkve diljem svijeta.