Novosti

26/07/2021

Grad Pula intenzivno započinje s rješavanjem komunalnih izazova

Grad Pula ulovio se u koštac sa dugogodišnjim problemima u vidu komunalnog nereda, neugodnih mirisa s Kaštijuna kao i sa sustavom za prikupljanje komunalnog otpada. U pripremi je natječaj za primanje u radni odnos komunalnih redara kao i angažiranje komunalnih izvidnika koji bi trebali biti ispomoć komunalnim redarima u održavanju komunalnog reda. Isto tako u tijeku je revidiranje svih akata Grada po kojima postupaju komunalni redari i nakon što budu dorađeni, građani će ih dobiti na uvid u sklopu javnog savjetovanja. Tim aktima olakšat će se rad komunalnih redara ali i povećati njihova učinkovitost. Upravo u spomenutom cilju povećanja njihove učinkovitosti komunalni redari su tijekom srpnja 2021. prošli dodatne edukacije.

Kako se zaprimaju svakodnevne pritužbe građana na neugodan miris koji se širi sa Kaštijuna, a mjerna postaja na Kaštijunu ne pokazuje odstupanja od dozvoljenih vrijednosti, u tijeku su pregovori sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije o mjerenjima kvalitete zraka u Banjolama, Vinkuranu, Pomeru, Kaštijunu u danima kada se neugodan miris osjeća intenzivnije. Uz navedene izazove sa kvalitetom zraka u blizini Kaštijuna, učestalo se zaprimaju i primjedbe vezane za prašinu koja se emitira iz tvornice cementa na Stoji pa će se pristupiti i mjerenjima kvalitete zraka na tom području.

U cilju boljeg sustava prikupljanja komunalnog otpada u tijeku je prikupljanje podataka o potrebnoj opremi (spremnici, nadogradnje za podzemne spremnike, vozila) a sve kako bi bilo moguće prijaviti se  na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje navedene opreme i vozila.

U kontekstu tematike razmotrena je opravdanost ranije dogovorenih aktivnosti i lokacija postave polupodzemnih spremnika sukladno čemu je odobrena postava istih u Ulici Kalpurnija Pizona te u Ulici Franje Horvata Kiša, a koji radovi započinju 26. srpnja i trajat će do 10. kolovoza. Za vrijeme izvođenja istih na snazi će biti privremene regulacije prometa te se mole sudionici u prometu na dodatan oprez i poštivanje prometnih znakova.