Novosti

28/07/2021

U subotu na pulskoj Tržnici podjela zdravog obroka za zdraviji život

Udruga „Centar za zdrave životne navike Vita Nova“ ove će subote u vremenu od 9,30 do 13,00 sati u sklopu manifestacije ZDRAVE NAVIKE=ZDRAV ŽIVOT podijeliti 200-tinjak porcija zdravog i uravnoteženog obroka po simboličnoj cijeni od 30 kuna na štandovima kod fontane na pulskoj Tržnici. Najava subotnjeg događaja upriličena je danas na 1. katu zgrade Tržnice kojom prigodom je,  uz domaćina – Tržnicu d.o.o., u ime Grada Pule, koji je ujedno i glavni sponzor ove manifestacije, podršku hvalevrijednim aktivnostima dala Ivona Močenić, zamjenica pulskog gradonačelnika. 

Drago mi je što će Pula biti domaćin ovoj, četvrtoj po redu manifestaciji Udruge „Centar za zdrave životne navike Vita Nova“. Cijela ova godina bila je izazovna te vjerujem da nije bilo jednostavno organizirati ovakve hvalevrijedne programe. Drago mi je da ste u tome uspjeli posebice jer program promovira aktivnosti Udruge, usmjerene na pomaganje, poticanje i senzibiliziranje usvajanje zdravih životnih navika i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih od malignih bolesti. Osim promoviranja zdravih  životnih navika ova manifestacija doprinosi povezivanju s lokalnim proizvođačima, daje se naglasak i na konzumaciju domaćih poljoprivrednih proizvoda te se tako potiču i podržavaju lokalni proizvođači, OPG-i koji su prisutni na pulskim tržnicama.“, istaknula je Močenić.

Predsjednica i tajnica Udruge Elvis Berkarić i Teodora Vitasović pobliže su pojasnile aktivnosti Udruge „Centar za zdrave životne navike Vita Nova“ te posebno zahvalile svih sponzorima koji su omogućili održavanje ovog događaja namijenjenom svim građanima koji žele prakticirati zdrave navike za zdraviji život. 

Pozivamo sve građane da nas podrže i pomognu u našim aktivnostima. Prvenstveno su one usmjerene na pomoć onkološkim bolesnicima kada je najteže, da se znaju nositi s dijagnozom i da znaju da imaju nade ali da moraju nešto napraviti i sami. Poslije svega što medicina preporuča potrebno je promijeniti navike. Naša Udruga radi upravo na promjeni navika i to prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije koja potiče zdrav život, budući je istraživanjem potvrđeno da se jedna trećina bolesti može prevenirati sa zdravom prehranom. Ovo nije samo prehrana za onkološke bolesnike već i za sve ostale građane koji vode brigu o svom zdravlju.“ kazala je Elvis Berkarić. 

Inače, Udruga pruža psihosocijalnu pomoć i podršku osobama oboljelim od malignih bolesti kod suočavanja sa dijagnozom te promjena osobnog stava prema bolesti. Vrši edukaciju, senzibiliziranje i pomoć pri usvajanju zdravih životnih navika, zdravim i uravnoteženim načinom prehrane, poticanjem fizičke aktivnosti, usvajanjem tehnika opuštanja i redukcija stresa, tehnike disanja, tehnike Mindfulness.