Novosti

03/08/2021

Najavljen 9. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

U povodu obilježavanja Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u četvrtak, 5. kolovoza održat će se 9. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije u Puli. Program Mimohoda predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli, na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, župan Boris Miletić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marijan Kaurić te članovi organizacijskog odbora Ivica Lerotić, Zdenko Požgain i Vinko Knez.

Gradonačelnik Filip Zoričić tok je prigodom zahvalio organizatorima mimohoda rekavši kako će se devetu godinu zaredom u Puli obilježiti jedan od najvažnijih dana u našoj slavnoj povijesti.

„Ono na što su Pula i Istri ponosni je jedno povijesno antifašističko obilježje koje se u kontekstu mira nastavilo i kroz ’90. godine i kroz naše branitelje. Trenutak je ovo da svi skupa osjetimo dostojanstvo, ponos i zahvalnost prema Specijalnoj jedinici Policijske uprave istarske BAK, koja slavi 30. obljetnicu osnivanja, ali i sjećanja na sve one koji su 5. kolovoza 1995. godine sudjelovali u povijesnom trenutku vrativši Hrvatskoj slobodu. Drago mi je da ću ove godine, prvi puta kao gradonačelnik sudjelovati u mimohodu zajedno sa svima onima koji su nas zaista zadužili. Organizacijom mimohoda Pula i Istra su posebni u Hrvatskoj i vjerujem da će se to dostojanstvo prenijeti i na ostatak Hrvatske “, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Naglasio je kako škole moraju biti mjesto  u kojem će se mlade generacije učiti našoj slavnoj povijesti.

Istarski župan Boris Miletić poručio je kako mu je doista drago što će se i ove godine održati tradicionalni mimohod te što će se veliki dan za našu domovinu Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježiti upravo ovdje u Puli na svečan i dostojanstven način.

„Ove godine uz određena ograničenja, ali ključno je obilježavati ovaj dan mimohodom i prenijeti našim mlađim generacijama istinu o Domovinskom ratu te ujedno biti zahvalan na slobodi koju imamo“, rekao je župan Miletić.
Predsjednik Koordinacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marijan Kaurić u ime svih udruga branitelja zahvalio je Istarskoj županiji i Gradu Puli na sudjelovanju i pokroviteljstvu manifestacije kao i ostalih aktivnosti koje udruge organiziraju. Zatim je predstavio ovogodišnji program obilježavanja i rekao kako će, uz predstavnike lokalnih vlasti, u mimohodu sudjelovati braniteljske udruge Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta.

Program obilježavanja 5. kolovoza započinje svetom misom u Katedrali u 8:00 sati, u 09:15 predviđeno je polaganje vijenaca na Centralnom križu Gradskog groblja u Puli, u 09:45 uslijedit će polaganje vijenaca na spomen obilježju u Parku Franje Josipa te u 10:00 sati mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije. Polazak je ispred Parka Franje Josipa, preko Kolodvorske ulice uz Valerijin park, Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja. U 10:30 na terasi Doma hrvatskih branitelja predviđeni su pozdravni govori gradonačelnika, župana i predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata IŽ koji će se obratiti okupljenim sudionicima svečanog mimohoda hrvatskih branitelja.

Članovi Organizacijskog odbora Zdenko Požgain i Vinko Knez  zahvalili su svima koji sudjeluju u Mimohodu te su pozvali sugrađane da izvjese zastave kako bi se dostojanstveno obilježio ovaj dan, a branitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Organizatori su od Stožera civilne zaštite Istarske županije dobili odobrenje za 300 sudionika mimohoda, dok će se na terasi Doma hrvatskih branitelja moći okupiti do 50 predstavnika udruga.

Program:

8:00Misa u Katedrali

9:15Polaganje vijenaca na centralnom križu, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

9:45Polaganje vijenaca u parku Franje Josipa i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

10:00Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije ispred Parka Franje Josipa preko Kolodvorske ulice te ulice uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja

10:30Pozdravni govori na terasi Doma hrvatskih branitelja, do 50 sudionika.