Novosti

05/08/2021

Tradicionalnim mimohodom u Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Tradicionalnim 9. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije danas, 5. kolovoza 2021. godine u Puli je obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U mimohodu je sudjelovao gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici istarskih gradova, brojni hrvatski branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić prisutnima je čestitao 5. kolovoza i u emotivnom obraćanju iznio tri sličice rata.

"Te, 1991. godine imao sam devet godina, a '95. godine trinaest. Dana 6. kolovoza s pokojnom bakom Katom došao sam na razrušenu kuću moje majke. Nakon četiri godine baka je vidjela spaljenu kuću i od tada nikada nije izustila riječ mržnje. Ta mi sličica zauvijek ostaje u sjećanju. Druga sličica riječi su generala Ante Gotovine, nakon što se vratio u Hrvatsku, rekao je posebnu poruku mladim ljudima: „Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti!“, a treća sličica je ovaj pulski i istarski mimohod gdje pokazujemo kako naš zavičaj i naša Domovina radi u miru i kako obilježava pobjedu. Veliki hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević rekao je: „Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati“. Ideali Domovine, oprosta, poštovanja, ponosa zauvijek su zapisani upravo 5. kolovoza 1995. godine i zaista vam od srca hvala jer upravo to „hvala“ utkano je u naše dostojanstvo“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Župan Boris Miletić u svom je obraćanju, čestitavši okupljenima, rekao kako mu je drago „što smo devet godina zajedno i na ovaj poseban dan na najljepši mogući način obilježavamo Dan pobjede“  te da mu je drago što je ove godine proslavljeno i 30. godina od osnutka prve Specijalne postrojbe Policijske uprave istarske BAK Istra.

Zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svim sudionicima, uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marjan Kaurić.

„Dan hrvatskih branitelja posebno je značajan jer je to dan kada se održala akcija Oluja i svi koji su tada bili u akciji sigurno se sjećaju svih tih događaja i nikada ih neće zaboraviti“, kazao je Kaurić.

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Kolona sudionika mimohoda potom se, glavnim gradskim ulicama, uputila na terasu Doma hrvatskih branitelja na kojoj je održan prigodan program za 50 sudionika, sukladno važećim epidemiološkim  mjerama.