Novosti

18/08/2021

Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama Vergarole

Povodom obilježavanja 75. obljetnice eksplozije na Vergaroli/Vergarolli danas je u pulskoj Katedrali održana sveta misa nakon koje je uslijedilo polaganje  vijenaca na obližnje spomen-obilježje.

U ime Grada Pule počast žrtvama odali su zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul  zajedno s predsjednicom Gradskog vijeća Grada Pule Dušicom Radojčić.

„Ove godine imamo posebnu obljetnicu jer smo prekinuli niz  godina obilježavanja ovog nemilog događaja istoga dana, ali u različitim terminima. Stoga ističemo svoje veliko zadovoljstvo što su danas vijence položili zajedno i predstavnici Udruge "Associazione italiani di Pola e Istria - Libero comune di Pola in esilio“ i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule. Vjerujem da je to ispravan put za budućnost i suradnju. Spomenik, koji je 75 godina bio znak razdvajanja, danas nas je spojio.“, istaknuo je Cergnul, te u svom obraćanju brojnim uzvanicima naglasio da Vergarola pripada prošlosti i povijesti te da današnjicu živimo sada, a budućnost nastavljamo zajedno uz uvažavanje i razgovore.

Naime, uz članove obitelji poginulih, predstavnike Zajednice Talijana Pula, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, zajedničkoj komemoraciji je, uz ostale, prisustvovao generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Davide Bradanini i predsjednik Udruge "Associazione italiani di Pola e Istria - Libero comune di Pola in esilio, Tito Sidari, koji je u emotivnom govoru podsjetio na nemili događaj, te, kao i zamjenik pulskog gradonačelnika, današnji dan ocijenio novim korakom u suradnji okrenutoj prema budućnosti.

Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća Pule, istaknula je da je prisjećanje na nevine žrtve Vergarole nešto o čemu se treba govoriti i iz čega treba učiti. „Vergarola je u recentnoj povijesti Pule, zajedno s bombardiranjima 1944. i 1945. godine, najveća pulska tragedija i moramo je se prisjećati kako bi nam ujedno bila opomena za budućnost. Iskustva nedavnog i rata prije njega trebali bi nam biti dovoljni da shvatimo da se oružje i rat ne smiju više ponavljati“, naglasila je Radojčić. 

Podsjetimo, prije 75. godine, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije podvodnih mina s velikim brojem poginulih osoba, mahom žena i djece. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje koje se smatralo omiljenim okupljalištem Puležana bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.