Novosti

24/08/2021

Svečano otvoren 4. Classical Music Festival uz fantastičan Trio Colombram

Unatoč vanserijskom pljusku, koji je organizatore natjerao da zvjezdano nebo pod Kaštelom zamjene pozornicom Posjetiteljskog Centra Hermana Potočnika Noordunga (vodosprema), jučer je održana prva večer Međunarodnog festivala klasične glazbe Classical Music Festivala u Puli. Iako su prognoze najavljivale nastavak padalina, ljubitelji klasike se nisu dali smesti i popunili su i zadnje slobodno mjesto. „Vodosprema“ se pokazala odličnom pozornicom za koncerte klasične glazbe te je, iako kao rezervno rješenje zbog kiše, pružila izuzetno ugodnu ambijentalnu atmosferu i dozvolila publici da zaroni u glazbu svim osjetilima.

Na svečanom otvorenju među uzvanicima bili su prisutni i predstavnici lokalnih i županijskih tijela a posebnu zahvalnost ravnateljica Andrea Milohanić je uputila Gradu Puli na podršci te uručila prigodne zahvalnice pročelnici Odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Leni Radunić s kojom Festival surađuje od samih početaka, te Gradonačelniku Filipu Zoričiću. Gradonačelnik je istaknuo potrebu da se okupljamo oko umjetnosti, filma i glazbe, i zajednički radimo na podizanju kulture u našem gradu te zahvalio ranijoj gradskoj upravi što je prepoznala kvalitetu Festivala i podržala njegov rast. Ponovno je  istaknuo da je Classical Music Festivalu mjesto uz bok manifestacija poput Sajma knjige i Pula Film Festivala.

Španjolski Trio Colombram koji čine Catalina Sureda (violina), Esteban Belinchón (čelo) i LLorenc Pratş (klavir), obilježio je prvu večer festivala. Radi se o vrhunskim umjetnicima komorne glazbe školovanim na prestižnim europskim akademijama.  Ovaj odlično ugođen trio djelima Haydna, Schuberta & Mendelsohna čas kroz dinamične, čas melankolične ritmove dopratio je oduševljenu publiku do zadnje note koncerta. Odlučan poziv na bis iz publike vratio je Trio Colombram na pozornicu koji je zadnje taktove ostavio za energičan Brahmsov Mađarski ples br.1 i nešto nježniji br.9. i time za kraj još jednom oduševio publiku.

Nakon poziva na ostale evente organizatori su zahvalili svim posjetiteljima koji su dobrovoljnim donacijama podržali humanitarnu akciju Festivala organiziranu za prikupljanje sredstava za Udrugu Snoopy koja već godinama brine o napuštenim psima te im osigurava potrebnu skrb  i pronalazi novi dom. Gosti su na svaku svoju dobrovoljnu donaciju na poklon dobili leptir mašnicu, zaštitni znak festivala, koje je velikodušno izradila poznata pulska dizajnerica Petra Fabian Kapov koja stoji iza brenda Mashna. Donacije će se prikupljati tijekom cijelog festivala a sav prihod će biti uplaćen za Udrugu Snoopy.

U ovom festivalskom izdanju CMF donosi još neklasično klasičnih glazbenih interpretacija. Za utorak, 24.08 u ex-Arena Trikotaži iznad Shipyard puba najavljena je Klagenfurtska opera koja će svojim vokalnim opernim virtuozima predstaviti neka od najvećih opernih skladbi u a capella izvedbi. Napušten prostor Arena trikotaže, oživio je najprije pulski Sa(n)jam Knjige, a sada će u istom prostoru biti održana i druga večer Classical Music Festivala.

Za sve one koji bi se voljeli pridružiti bilo kojoj od budućih glazbenih večeri Classical Music Festivala podsjećamo da su obavezni prijaviti se putem web stranice www.cmf.hr/prijavate osigurati svoje mjesto na vrijeme kako bi se poštivale protuepidemijske mjere a obzirom na velik broj zaprimljenih prijava organizatori mole da se prijave ispune što ranije.