Novosti

30/08/2021

Glazbenim maratonom na Forumu zatvoren Classical Music Festival 2021.

Ove su subote posljednju večer Classical Music Festivala željeli očito čuti i bogovi jer su se pobrinuli da od najavljene kiše na pulskom Forumu ne padne niti kap. Bura koju su poslali da rastjera oblake odlučila je i sama poslušati sve i jednog izvođača na maratonu, iz zabave ih plašiti raznošenjem notnih zapisa i tjerati publiku da se ogrne i odjene kao da je kasna jesen a ne zadnji dani jednog od najtoplijih mjeseci u godini. Ali ništa od toga nije spriječilo da zvuci klasike preplave Forum i publiku kako u festivalski ograđenom auditoriju (zbog Covid protokola) tako i na terasama obližnjih ugostiteljskih objekata.

Izvođači su baš kao na maratonu jedni drugima predavali glazbenu štafetu i svojim programom i raznolikom interpretacijom ponudili publici da odaberu što im se iz bogatog „švedskog stola klasike“ najviše sviđa. Duet Maše Babić na klaviru i Darka Horvatića na klarinetu odsvirao je romantični program obavijen prigodnim romansama Clare i Roberta Schumanna uz pokoji izlet u opus Brahmsovih djela. Kvartet Orfeja Simića  donio nam je emocijama nabijen, strastven koncert okupan djelima Gershwina, Liszta i Brahmsa. A impresivni solistički nastup Mateja Meštrovića koji je započeo autorskim skladbama došao je sa dva iznenađenja u nastavku večeri. Prvo je bilo najava mlade istarske pianistice Ivane Benčić koja je sa svojih 11 g. hrabro ovladala pozornicom i na klaviru odsvirala Varijacije na Paganinijevu temu I. Berkovicha te pokupila sve simpatije publike i starijih kolega umjetnika. Drugo iznenađenje u Meštrovićevom nastupu bio je dolazak iznimne Kristine Bjelopavlović Cesar koja je s Meštrovićem izvela energičan program 20 prstiju na jednom klaviru kojim su razveselili sve one koji ih u srijedu nisu imali prilike čuti. Čast zatvaranja Festivala pripala je vrhunskom gudačkom kvartetu Porin koji su ovu maratonsku večer priveli kraju onako classy klasično skladbama Haydna i Brahmsa.

I opet je publika, i ona koja je  s namjerom došla (jer se za sjedeće mjesto valjalo najaviti) a tako i ona  u prolazu zastajkujući uz festivalski prostor, ponovno dokazala da za klasiku mjesta ima i da joj je prirođeno pravo da bude prisutna i u dvoranama, i na starim autobusnim stanicama ali i na trgovima i ulicama Pule. Ipak treba istaknuti posebnu ljepotu kulise pulskog Foruma koji svaku tamo postavljenu pozornicu pretvori u pravi vizualni spektakl.  Organizatore posebno veseli da je omjer domaće i inozemne publike bio gotovo u jednakom omjeru.

Prije samog kraja posljednje festivalske večeri ravnateljica festivala Andrea Milohanić zahvalila se Gradu Puli na visokom pokroviteljstvu i dragocjenoj suradnji koja je sasvim uspješno pretvorila Pulu u grad koji "diše" klasičnu glazbu. Ravnateljica je također istaknula kako se veseli novim kreativnim poduhvatima i budućim suradnjama s Gradom i ostalim partnerima koje doprinose razvoju kulturne strategije te potiču buđenje svijesti o važnoj ulozi klasične glazbe u životu svakog pojedinca. Organizatori su još jednom zahvalili publici koja prepoznala vrijednost ove glazbene manifestacije i putem web stranice www.cmf.hrunaprijed rezervirala sve do zadnjeg mjesta za svaki od evenata.

Veliku podršku dobili su u organizaciji Festivala od strane Arena Hospitality Groupa, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Sa(n)jma knjige u Puli, Brioni Pula d.d., Pula Film Festivala te Bar logistic distribucije čije je autorsko piće džin Sette Monti bio piće festivala. A zahtjevne uvjete ozvučenja pojedinih lokacija, kao i posebnosti klasičnih instrumenata bez ikakvog je problema savladavala ekipa iz IDD produkcije i učinila da svaki koncert bude i audio i vizualni doživljaj kakav zaslužuju i publika i izvođači.

Za trajanja Festivala publika je mogla dati dobrovoljne priloge a zauzvrat dobiti leptir mašne koje je za potrebe humanitarne akcije za Udrugu Snoopy izradila pulska dizajnerica Petra Fabian Kapov koja stoji iza brenda Mashna. Petrin doprinos je uistinu velik jer se odrekla svih prihoda te svojim kreativnim radom omogućila realizaciju ove humanitarne akcije. Ukupan iznos prikupljen za Udrugu Snoopy iznosi 3.007,00 kn i bit će uručen Udruzi odmah nakon Festivala. Napuštenim šapicama i njihovim zaštitnicima u udruzi svaka pomoć će dobro doći.

Osvrćući se na tjedan iza sebe organizatori Classical Music Festivala sa zadovoljstvom su odahnuli jer je svaki do zadnjeg eventa besprijekorno održan u kompliciranim uvjetima Covid protokola i nepredvidivim vremenskim uvjetima, a publika je prepoznala vrijednost festivala i kvalitetu izvođača te im dala vjetar u leđa za nove ideje i nova izdanja ovog Festivala.