Novosti

06/09/2021

Rujanski program Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula

Nakon glazbeno-scenskog spektakla, Lizistrata 21: Vodimo ljubav, a ne rat, talijanskog redatelja Manfreda Schweigkoflera, 2., 3. i 4. rujna na pulskom Kaštelu, rujanski program nastavlja se u INK.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub 119. brigade HV, 07. će rujna održati svečanu akademiju u povodu obilježavanja 30. godišnjice osnutka 119. brigade HV.

U četvrtak, 09. rujna u 20:00 sati održat će se koncert Južnočeške Filharmonije uz soliste, pijanisticu Charlene Farrugia Božac i Franka Bošca, bandoneon, kojim će ravnati dirigent Miran Vaupotić. Na programu su djela Beethovena, Chopina, Piazzolle i drugih.

Južnočeška Filharmonija sa sjedištem u Českim Budejovicama (České Budějovice) osnovana je 1981. godine. Podrijetlo orkestra povezano je s češkim dirigentom Jaroslavom Vodnanskim. Osim interpretacije glazbe klasičnih skladatelja i djela prikladnih za chambre orkestre i manje koncertne dvorane, Filharmonija posvećuje sve veću pažnju suvremenom
trendu međusobnog povezivanja žanrova i otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije glazbe te sustavno nastoji poboljšati njezine kvalitete. Većina članova SCP-a
su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici, koji cijene svaku priliku za suradnju s drugim vodećim dirigentima i solistima.

Predstava "Udarna vest: o medijima i strahu" na programu je 10. rujna.
Predstava se bavi fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas. Polazeći od pitanja: zašto su glavne vijesti uvijek loše, predstava se razvija u duhovitu, dinamičnu inscenaciju studije o prirodi suvremenih medija i njihovom utjecaju na psihu pojedinca, kao i društvene obrasce ponašanja.

Koncept i režiju potpisuju Marko Grubić i Milena Bogavac, igraju Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava se bavi fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas.

U sklopu 27. PUF-a, 12. rujna u 19:30 sati na programu je predstava „Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu“ , zatim 14.09.2021., utorak u 20:30 sati, predstava Urednik Teatra Reflektor te 15.09.2021. u 20:00 predstava „Kada je ljubav ušetala“. Na sve predstave ulaz je slobodan.

Prvi od dva velika koncerta koji će se održati u rujnu u sklopu 3. Backstage live festivala održat će se u ponedjeljak, 13. rujna kada će nastupiti trio "The Dan Tepfer". Izvanredni talent svoje generacije, Dan Tepfer je stekao međunarodnu reputaciju kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije - onaj "koji odbija postaviti granice", kako piše francuska Télérama. Dan Tepfer proglašen je 2010. godine najboljim novim umjetnikom u JazzTimesu i zvijezdom u usponu u DownBeatu (2011.).
Tepfer živi u New Yorku, rođen je 1982. u Parizu a redovito nastupa širom svijeta s nekim od vodećih zvijezda jazza i klasične glazbe. Među ostalima svirao je s Leeom Konitzom, Billyjem Hartom, Pharoahom Sandersom, Markom Turnerom, Paulom Motianom i drugima. Njegova diskografija seže u širinu i dubinu, obuhvaćajući solo improvizacije i intimne duete, kao i ritmički bogate trio albume kojima osvaja melodičnom privlačnošću i ukusom.

Drugi po redu rujanski koncert u sklopu 3. Backstage festivala na rasporedu je 29. rujna kada će nastupiti Adam Nussbaum. Nakon što je godinama svojim sviranjem pomagao drugim glazbenicima da do maksimuma razviju svoj potencijal, Adam Nussbaum je nedavno pokrenuo projekt Lead Belly kroz koji, uz saksofonista Ohada Talmora te gitariste Steevea Cardenasa i Natea Radlyja, odaje počast bluesu i velikom blues glazbeniku Lead Bellyju kojeg obožava od najranije dobi.
Traženi je glazbeni pedagog. Predaje u institucijama kao što su Berklee School of Music, Državno sveučilište u New Yorku, New School i na brojnim konzervatorijima širom svijeta. Njegova vrhunska bubnjarska tehnika omogućila mu je suradnju s proizvođačem bubnjeva Sonor u dizajniranju linije serije “HiLite”, a kao suradnik proizvođača Zildjian činela pomogao je razviti činele “Renesanse” i “Pre-age”. Također je s Hudson Musicom koproducirao sedmosatni edukativni video materijal pod nazivom “The Art of Playing Brushes”.

Reprize predstave "Potplaćeni! ne plaćamo!" na programu su 16., 17. i 18. rujna. Autor teksta je Dario Fo, prijevod potpisuju Aleksandar Bančić i Valter Roša, a režiju i adaptaciju Patrik Lazić. Glume Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša i Luka Mihovilović.

Teatar Gavran predstavom "Sve o muškarcima" gostuje 21. rujna. U predstavi Mire Gavrana u režiji Mladenke Gavran, glume Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović.

U petak, 24. rujna na rasporedu je gostovanje kazališta ZeKaeM s predstavom "Hinkemann", čiji je autor Ernst Toller, a režiser Igor Vuk Torbica. Glume Rakan Rushaidat, Mia Melcher, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nadežda Perišić Radović, Milivoj Beader, Milica Manojlović i Ozren Grabarić.

Predstava je dobila niz nagrada na eminentnim festivalima u RH i regiji te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i najbolju glavnu mušku ulogu 2016. godine. U predstavi se koriste stroboskopska svjetla.