Novosti

06/09/2021

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić učenicima, roditeljima i nastavnicima zaželio sretan početak nove školske godine

Predstavnici Grada Pule ove godine na prijemu prvašića u OŠ Stoja

Upovodu početka nove školske 2021./2022. godine koja je započela danas, 6. rujna 2021. godine  gradonačelnik Pule Filip Zoričić zaželio je učenicima, roditeljima, učiteljima, nastavnicima, svim prosvjetnim djelatnicima i  zaposlenicima škola sretan početak nove školske godine.

U školske klupe u najvećem istarskom gradu od danas sjeda i 487 prvašića. Gradonačelnik Filip Zoričić, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvire Krizmanić Marjanović,  odazvao se prijemu prvašića u Osnovnoj školi Stoja u kojoj je upisano 26 učenika prvog razreda.

„ Od srca vam želim sretan početak školovanja. Budite dobri, slušajte učitelje, a moja je želja da što više nauče na satu te da i dalje budete djeca“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Podsjetimo, nastava i u ovoj školskoj godini započinje u školskim klupama uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ako učenicima od petog  do osmog razreda u učionici nije osiguran fizički razmak od 2 metra učenici i nastavnici su obavezni nositi maske. Dopušteno je miješanje učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koje su slične dobi i uobičajeno provode školske i izvanškolske aktivnosti zajedno s drugim učenicima i nastavnicima. 

Tijekom ljeta Grad je  ugovorio radove, opremanje i izradu projekta dogradnje Osnovne škole Šijana u vrijednosti 3, 1 milijun kuna s PDV-om. Značajnija investicija je adaptacija sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi Vidikovac.

Grad Pula i ove školske godine subvencionira nabavku školskih udžbenika svim učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovnog stanja, ovisno o razredu kojega učenik pohađa. Svim učenicima osnovnih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, Grad Pula subvencionira nabavku drugih obrazovnih materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme. Grad Pula sufinancira i uslugu produženog boravka, školske marende, a subvencionira i mjesečne autobusne karte. Kroz projekt „Zajedno do znanja 3“ za školsku godinu 2021./2022. godinu Grad je osigurao 3 milijuna bespovratnih sredstava, a u svom proračunu će osigurati dodatnih 700 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Za predstojeću školsku godinu za sada je predviđeno 78 pomoćnika i jedan stručno-komunikacijski posrednik za ukupno 102 djece.

U dogovoru sa Gradom Hrvatski autoklub Pula-Rovinj u prvim tjednima nove školske godine kontinuirano organizira tradicionalnu prometno-edukativnu akciju "Sigurno u školu s HAK-om“ za prve razrede osnovnih škola.

Akcija, koja je vezana uz početak nove školske godine na području cijele Hrvatske, namijenjena je prvašićima, njihovim roditeljima kao i svim građanima. Kroz provođenje akcije želi se senzibilizirati i upozoriti građane, a osobito vozače, na potrebu za povećanim oprezom u prometu jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina, u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu.

S obzirom na pandemiju Covid-19, AK Pula-Rovinj ove će godine akciju provesti tako da će djelatnici autokluba osobnim dolaskom u osnovu školu, prema prethodno dogovorenom terminu, održati edukativnu akciju za prvašiće.

Nadalje, djelatnici prometne policije pojačano će nadzirati promet u blizini pulskih škola i vrtića.

„Sve vozače i ostale sudionike u prometu pozivam da se pridržavaju prometnih propisa te u blizini škola i vrtića prilagode brzinu kretanja vozila te da izbjegavaju nepropisno parkiranje na kolniku ili nogostupu“, apelirao je gradonačelnik Zoričić.