Novosti

07/09/2021

Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica osnutka 119. brigade HV

Svečanom akademijom u Istarskom narodnom kazalištu te polaganjem vijenaca kod  Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata u Parku Franje Josipa u utorak, 7. rujna 2021. godine u Puli je  obilježena 30. obljetnica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Ovaj jubilej nije važan samo za grad Pulu već i za cijelu Istarsku županiju i Hrvatsku, rekao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković. Naglasio je kako istarska angažiranost kod stvaranja samostalne Republike Hrvatske nije nikada bila upitna i jasno je kako je Istra dala značajan doprinos hrvatskoj pobjedi.

"Treba uvijek naglasiti i stalno ponavljati činjenicu da su hrvatski branitelji iz Istre s golemim, gotovo stopostotnim odazivom na mobilizaciju branili napadnute dijelove Hrvatske, a to najbolje potvrđuje i broj od 6.500 građana istre koji su prošli kroz ovu ratnu postrojbu", istaknuo je general Mareković na svečanoj akademiji u povodu 30. osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

I državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, naglasio je da 119. brigada HV-a ima nemjerljiv doprinos u stvaranju moderne hrvatske države i konačne pobjede.

"Svojim ratnim putem, od preuzimanja vojnih objekata i stavljanja u funkciju, razminiranja velikih područja u Istri i očuvanju mira na ovim prostorima, ali i u Slavoniji, Dubrovniku, Stonu do najznačajnije uloge na ličkom ratištu, 119. brigada HV-a postala je dio naše slavne domovinske povijesti, na ponos hrvatskog naroda i svih budućih naraštaja", rekao je Janović.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić izdvojio je dva pojma za pripadnike 119. brigade - hrabrost i slobodu.

"O tome je najlakše govoriti, o tome je najlakše predavati, ali to živjeti je najteže. Pripadnici 119. brigade HV-a su 1991. krenuli upravo to ostvarivati, bili ste hrabri i išli ste se boriti za slobodu i izborili za nju", zaključio je gradonačelnik Zoričić.

Posljednji zapovjednik 119. brigade HV-a, umirovljeni bojnik Roberto Fabris podsjetio je da pripadnici ove brigade pripadaju generaciji pobjednika, odnosno naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u stvaranju i obrani samostalne Republike Hrvatske.

Okupljenima u Istarskom narodnom kazalištu prigodnim govorom obratio se i istarski župan Boris Miletić.

Tom je prigodom predstavljena i monografija "119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995." urednika umirovljenog brigadira Davora Gregorovića, koji je prve primjerke uručio izaslanicima predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.