Novosti

30/09/2021

Svečano otvorena izložba - atelje “Mozaik grafika, riječi, tvari”

Uz prisustvo veleposlanika Republike Italije u Zagrebu, Pierfrancesca Sacca, generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, Davidea Bradaninija, gradonačelnika Pule, Filipa Zoričića i zamjenika gradonačelnika Bruna Cergnula, ravnatelja AMI-ja Darka Komše, te online izvršne direktorice Reggio Children Claudie Giudice i gradonačelnika Reggio Emilie Luce Vecchi i ostale uvažene goste, danas je u Svetim srcima svečano otvorena izložba - atelje “Mozaik grafika, riječi, tvari“. Svečano otvaranje vodila je predsjednica Zajednice Talijana Pula, ujedno i ravnateljica DV – SI „Rin Tin Tin“ Tamara Brussich.

Prije samog otvaranja izložbe gradonačelnik Zoričić srdačno je pozdravio sve prisutne i cijenjene goste i posebno se zahvalio organizatorima na uloženom naporu da se ovaj hvalevrijedan projekt suradnje ostvari u gradu Puli – Gradu prijatelju djece.

„Ovdje sada govorimo o izvrsnosti u obrazovanju, a to je ono čemu kao društvo težimo. Zato sam posebno zahvalan prisutnim odgajateljicama  koje svoju ljubav prema odgoju i obrazovanju utkaju svaki dan u djecu koja stvaraju bolju budućnost.“, između ostaloga istaknuo je pulski gradonačelnik.

U istom tonu svoj osvrt dao je i veleposlanik Republike Italije u Zagrebu Pierfrancesca Sacca istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na svim razinama, a koja će se kvalitetno i intenzivno nastaviti i ubuduće.

Izložba - atelje “Mozaik grafika, riječi, tvari”, koja će biti otvorena do 30. listopada 2021. godine, sastavni je dio programa obilježavanja XXI. Tjedna talijanskog jezika u svijetu i Dana talijanske kulture, kojega provodi Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci pod pokroviteljstvom Grada Pule, Istarske Županije i Talijanske Unije.

Putem izložbe „Mozaik grafike, riječi, tvar“, koju promiče Generalni konzulat u suradnji s Pulskom Zajednicom Talijana, DV-SI „Rin Tin Tin“, Arheološkim Muzeje Istre i Zakladom Reggio Children, želi se osvijestiti hrvatsku javnost o pedagoškoj i obrazovnoj izvrsnosti stečenoj u vrtićima Reggio Emilije.

Izložba – atelje „Mozaik grafike, riječi, tvari“ sadržava radove i procese učenja djece gradskih dječjih vrtića Reggio Emilije posvećenih temi grafike i pripovijedanja. Predstavljena je na talijanskom i hrvatskom jeziku.

Za vođenje izložbe i ateljea zadužene su odgojiteljice DV-SI “ Rin Tin Tin” i DV “Pula” koje su imale edukaciju sa voditeljicama iz Reggio Children. Ateljei će se odvijati svakodnevno u tri termina.

Reggio Emilia Approach®, je talijanska izvrsnost u ranom i predškolskom odgoju, naobrazbi i metodi rada s djecom, mladima i obiteljima  prepoznata u cijelom svijetu. Filozofija je to koja stavlja dijete kao subjekt sa jakim razvojnim potencijalima, koje uči kroz 100 jezika pripadajućima svim ljudskim bićima koje raste i razvija se u odnosima sa i prema drugima.