Novosti

01/10/2021

Položen vijenac povodom Dana spomena Grada Pula

Povodom obilježavanja 2. listopada, Dana spomena Grada Pule, zamjenici gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul i Ivona Močenić, zajedno s predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule položili su vijenac na spomen obilježje na Velom Vrhu. 

U ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, Boris Siljan podsjetio je da je ovaj dan posvećen sjećanju na nedužne pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu. 
Spomenik nosi ime 21 žrtve, nasumično izabranih u ćeliji i pogubljenih od strane njemačkog SS-a i talijanske Decime MAS.  Povod nemilom činu bio je događaj od prethodnog dana, kada je u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante. 

„Ovim činom odajemo pijetet i poštovanje ljudima koji su svojim životima pružili otpor fašističkom vandalizmu. Mnogo sugrađana platilo je visoku cijenu slobode što dokazuju brojni spomenici koje redovito pohodimo, ne želeći prepustiti zaboravu tu značajnu povijesnu vrijednost bogate istarske baštine. Istra je kolijevka europskog i svjetskog antifašizma i istarski je narod utro put u povijesni slijed događanja koja su nam donijela slobodu koju živimo danas.“, istaknuo je, između ostalog, Siljan.

Obilježavanje ovog dana u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora uveden je u Statut Grada Pule na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

Uz tradicionalno polaganje vijenaca, koje su popratili i učenici Osnovne škole Veli Vrh, Dan spomena Grada Pule obilježava se i  prigodnim edukativnim programom za učenike u pulskim osnovnim i srednjim školama.