Novosti

06/10/2021

Online okrugli stol Prijelaz djece iz vrtića u školu

U sklopu programa Dječjeg tjedna u srijedu, 6. listopada 2021. Dječji vrtić Mali svijet i Gradska knjižnica i čitaonica Pula organiziraju online okrugli stol na temu Prijelaz djece iz vrtića u školu.
Kao izlagačice sudjeluju: Sanja Čagalj Huber, educ. rehab. i Irena Brajković, psih. iz DV ˝Mali svijet˝ Pula, koje će dati uvod u temu prijelaza djece iz vrtića u školu te osvrt na anketu provedenu u lipnju 2021. u  vrtiću Mali svijet, koja govori o stavovima odgojitelja i roditelja predškolaraca na tu temu; Vanja Marković, educ. rehab. iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula, koja će govoriti o prijelazu iz vrtića u školu djece s teškoćama u razvoju; Sandra Stanković, učiteljica razredne nastave u OŠ Vidikovac, koja će govoriti o iskustvima prijelaza djece iz vrtića u osnovnu školu te Ileana Zahtila Blašković, ravnateljica OŠ Veli Vrh.

Okrugli stol počinjeu 14 satii bit će održan na platformi Zoomte će se moći pratiti koristeći poveznicu: https://us02web.zoom.us/j/82670852056?pwd=Z0FpcXZ6NDhubWhLUWxQWVdaM2taUT09ilipodatke za pristupMeeting ID: 826 7085 2056 / Passcode: 743455

Tranzicija je svako prijelazno razdoblje u životu pojedinca. To je put iz poznatog u nepoznato. Izaziva uzbuđenje, strah, realna ili nerealna očekivanja. Kao takva, tranzicija ujedno predstavlja izvor stresa za njene sudionike. Izazov u tranziciji predstavlja prilagodba djeteta na novi program, a roditelja na suradnju i komunikaciju s novim osobama (odgojitelji, stručni suradnici i dr.). Znamo da rano iskustvo utječe na kasnije doživljaje. 

U godini prije polaska u školu pred dijete se postavljaju izazovi tranzicije kojoj pridajemo veću važnost, a to je prijelaz iz vrtića u školu. Prijelaz  iz vrtića u školu ne događa se samo u godini prije polaska u školu. Djeca prikupljaju informacije o školi i ranije te stvaraju nejasne predodžbe i izgrađuju stavove od onoga što čuju na tu temu preko starije braće ili starije djece u skupini i odraslih (npr. ˝ako učiš, dobiješ peticu˝ ili ˝u školi se nećeš igrati, tamo moraš puno sjediti˝ i sl.). 

Više o svemu na Zoomu danas u 14 sati.