Novosti

06/10/2021

Predstavnici Pule na najvećem regionalnom sajmu i konferenciji graditeljstva i održivog razvoja – ArhiBau 7. i 8. listopada u Zagrebu predstavljaju jedan od najuspješnijih modela za urbanu obnovu

Međunarodni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu ArhiBauodržat će se od 7. do 9. listopada u zagrebačkoj Areni. U sklopu sajma održat će se i trodnevna međunarodna konferencija koja razmatra budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire te odgovara na brojna aktualna pitanja. Tema konferencije temelji se na novoj inicijativi Europske Komisije, novi europski Bauhaus, čiji je ambiciozan cilj provedba Europskog zelenog plana. Konferencija ArhiBau okupit će više od šezdeset stručnih predavača koji će govoriti o temama planiranja, projektiranja i gradnje.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić tom će prigodom održati predavanje na temu „Urbana regeneracija Grada Pule“, odnosno predstavit će projekt Urbane obnove Pule koji se trenutno provodi. U svom izlaganju objasnit će zašto je urbana obnova Puli hitno potrebna i kako je Grad promišlja ne samo kroz prostornu, već prvenstveno gospodarsku i ljudsku dimenziju. Gradonačelnik Zoričić dat će uvod u različite potrebe i potencijale Pule koji zadaju smjer urbane obnove.

Drugog dana konferencije, 8. listopada 2021. godine gradonačelnik Zoričić sudjeluje u predavanjima pod nazivom „Razvojni planovi i investicije pred nama“ u sklopu kojih je najavljena i panel rasprava „Urbana regeneracija i vizija hrvatskih gradova 2050.“.

„Želja nam je kroz urbanu obnovu omogućiti rast broja stanovnika, jer Pulu vidimo kao grad sa 100.000 stanovnika. Stvorit ćemo preduvjete da Pula postane zanimljivija mladima za studiranje te da nakon studija i ostanu živjeti u njoj ili da se nakon završenog studija rado vraćaju. To naravno podrazumijeva potrebu za poboljšanjem mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi, posebno visokoobrazovanih, promišljenu stambenu politiku i uvođenje poticaja, poboljšanje ponude sadržaja za studente i mlade“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Zajedno s najutjecajnijim stručnjacima iz područja  urbane obnove pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i koordinatorica za strateško planiranje Grada Pule Anja Ademi sudjeluje u panel diskusiji Kružni gradovi – od zelenih gradova i projekata urbane regeneracije do sveobuhvatnog modela kružnih gradova.

Naime, Europska banka za obnovu i razvoj najveći istarski grad Pula prepoznala kao jedan od najboljih potencijala za ulaganja u Hrvatskoj. Grad Pula u procesu je izrade strategije koja bi pratila viziju održivog urbanog razvoja, a uključujući gospodarske, socijalne i ekološke izazove.

Cilj je potaknuti jedno novo promišljanje Grada i pokazati kako urbana obnova ima prostornu, ali prvenstveno gospodarsku i ljudsku dimenziju. Projekt urbane obnove uključio je sveobuhvatnu analizu Pule, a zatim se Grad usmjerio na tri vrlo različita područja koja su danas potpuno zapuštena i za koja se izrađuju razvojni koncepti i studije pred-izvodljivosti.

Po završetku projekta Pula će biti spremna za provedbu dobrog dijela planiranog, a imat će i iskustvo i znanje koje će primijeniti na druge lokacije kojima je potreban obnova. Prostorni potencijali Pule zaključani u bivšim vojnim područjima omogućavaju Puli da se zaista razvije u novi grad.  

Gradu Puli važno je da daljnji razvoj grada ide u smjeru iskorištavanja postojećih resursa i sinergijskih potencijala te da se inzistira na multifunkcionalnosti pojedinih cjelina.

Svima uključenima u projekt izrazito je bitna participativna provedba te je u sklopu analize proveden cijeli niz intervjua i radionica s brojnim lokalnim dionicima. Na taj način bili su uključeni predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora. U sklopu projekta napravljena je analiza cijeloga Grada s ciljem identifikacije lokacija i zgrada koje zahtijevaju urbanu obnovu. Istaknute lokacije koje potencijalno zahtijevaju urbanu obnovu se uvelike razlikuju što predstavlja poseban izazov.

Sajam i konferencija održavaju se u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te Grada Zagreba, kao i Europske banke za obnovu i razvoj.