Novosti

08/11/2021

Gradonačelnik Filip Zoričić sudjelovao u radu međunarodne konferencije "Sigurnost povijesnih gradova“

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola i urbanu sigurnost predstavio tajnik VPK i savjetnik gradonačelnika za urbanu sigurnost Kristian Družeta

Na poziv organizatora konferencije "Sigurnost povijesnih gradova", Hrvatska udruge povijesnih gradova (HUPG), International Police Association – Regionalni klub IPA Split,  Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu i Policijske uprave Splitsko - dalmatinske, gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je na  panel-raspravi „Funkcionalno partnerstvo za sigurnost lokalne zajednice – perspektive“ održanoj u Solinu.

Gradonačelnik Zoričić istaknuo je važnost djelovanja Vijeća za prevenciju kriminaliteta i potrebu što veće participacije šire lokalne zajednice u radu tog savjetodavnog tijela. U raspravi je gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak istaknuo da se osjećaj sigurnosti kod nas često podcjenjuje, ali isto tako da sigurnosti nema bez predviđanja i planiranja, a da bez dobrog planiranja nema ni lakšeg postupanja. Važnost uključenosti građana u rad Vijeća za prevenciju kriminaliteta, kao i predstavnika jedinica mjesne samouprave istaknuo je voditelj Odjela prevencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Paško Ugrina.

Doprinos raspravi dali su još i Ante Šošić, zamjenik župana i predsjednik Odbora za sigurnost, Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina te Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko - dalmatinske koji je bio i moderator panel rasprave.

Drugog dana konferencije izlaganje o Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grad Pula – Pola i urbanoj sigurnosti imao je Kristian Družeta, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta ujedno i gradonačelnikov savjetnik za urbanu sigurnost. Nadalje, izlagao je i voditelj odjela prevencije Policijske uprave  Splitsko - dalmatinske Paško Ugrina o percepciji sigurnosti iz kuta građana Splita i gostiju u sezoni 2021., zatim epidemiolog Nađan Šerić koji je predstavio funkcionalno partnerstvo u praksi i iskustva epidemiološke službe s otoka Brača te konzultanti za sigurnost Mate Laušić i Tonći Prodan koji su govorili o sinergiji javnog i privatnog sektora sigurnosti na primjeru pomorske sigurnosti i zaštiti luke.

O iskustva rada Odbora za sigurnost i Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Policijske uprave Splitsko – dalmatinske govorio je načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić, dok je predavanje o lokalnom partnerstvu i potpori sigurnosti turističke destinacije održao dr. Neven Šerić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Svoj međunarodni karakter konferencija je upriličila predavanjima Harald Wilhelm Weber iz njemačke policije koji je govorio o neredima u gradu i posljedicama nereda kroz studij slučaja u Stuttgartu. Zatim Davida Pousset iz Ravnateljstva francuske policije koji je prezentirao iskustva partnerstva za sigurnost lokalne zajednice na primjeru Francuske. Isto tako, moglo se poslušati predavanje o utjecaju organiziranog kriminaliteta na svakodnevicu zajednice koje je održao Davida Salomona iz Izraela.