Novosti

09/11/2021

Prijem u povodu 30. obljetnice razminiranja Zračne luke Pula

U povodu 30. obljetnice razminiranja Zračne luke Pula gradonačelnik Pule Filip Zoričić upriličio je prijem za bivšeg zapovjednika Zrakoplovne baze Pula brigadira Ljubomira Cerovca i predstavnike ekipa koji su radili na razminiranju pukovnika Dragutina Prepušta i inženjera Slobodana Buršića.

Tom su prigodom gosti informirali gradonačelnika Zoričića o počecima i višemjesečnom razminiranju pulskog aerodroma, počevši od primopredaje i podizanja zastave do tragične smrti četvorice pirotehničara Dušana Bulešića, Vicalja Marjanovića, Steve Grbića i Marijana Vinkovića te oformljenja grupa zahvaljujući kojima je čitav prostor osiguran.

Podsjetili su i na mirnu primopredaju obavljenu na današnji dan, 9. studenog 1991. godine na čelu s tadašnjim gradonačelnikom i predsjednikom Kriznog štaba Pule u Domovinskom ratu   Lucianom Delbiancom koji je odigrao nemjerljivu ulogu u očuvanju mira u Puli i Istri.

Na prijemu se moglo čuti kako su pirotehničari Hrvatske vojske i MUP-a očistili zračnu luku od oko 9,5 tona eksploziva, a kako bi sigurno radili na razminiranju brinuli su se snajperisti Ivan Buić i Milovan Ban. Zahtjevan posao razminiranja potrajao je do 7. ožujka 1992. godine kada je pista predana na korištenje.

„Na Gradskom vijeću promijenit ćemo odluku o vremenskoj distanci od smrti osobe potrebnoj da se po njoj imenuje ulica ili gradski trg, a moja je želja da se dio rive nazove po Lucianu Delbiancu. Također, u travnju 2022. godine jednu dizalicu posvetit ćemo prvoj žrtvi Domovinskog rata iz Pule. Želimo da se čuva uspomena, kako na 2. svjetski rat, tako i na Domovinski  i to se nikada ne smije  zaboraviti“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Gradonačelnik je ujedno izrazio želju da se ratne uspomene i iz Domovinskog rata nalaze na jednom mjestu, primjerice u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre ili u Muzeju Grada Pule „koji želimo osnovati“.

U povodu ovogodišnjeg jubileja, 30. obljetnice ovih iznimno važnih događaja za noviju povijest Republike Hrvatske gradonačelnik Filip Zoričić zaslužnim pojedincima i članovima njihovih obitelji dodijelit će priznanja za njihov nesebičan doprinos miru i sigurnosti svih građana Pule, Istre i Hrvatske.