Novosti

24/11/2021

Uređuje se zelena površina kod Arheološkog muzeja

Djelatnici pulske Herculanee uređuju zelenu površinu ispod gradskih bedema u neposrednoj blizini Arheološkog muzeja Istre u Carrarinoj ulici. Budući da se ova zelena površina nalazi na vrlo frekventnom mjestu u samom centru grada, hortikulturno uređenje je u skladu s novouređenim Arheološkom muzejom i njegovim okolišem.

Prije polaganja humusa i sjetve travnog sjemena izveden je sustav za zalijevanje koji će osigurati dovoljnu količinu vode i kvalitetu travnjaka u ljetnim mjesecima. Prilikom izvođenja radova dosadašnji vodovodni priključak vode zamijenjen je priključkom na sustav Karolina što je prihvatljivije od dosadašnjeg načina zalijevanja s ekološkog i financijskog stajališta. Za radove izvođenja sustava za zalijevanje utrošeno je 28.580,00 kn. Instalirana je podna rasvjeta kako bi gradski bedemi blistali u punom sjaju i tijekom noćnih sati. Orezana su stabla pinije (Pinus pinea)i uklonjene sve suhe i oštećene grane s ciljem zadržavanja istih u prostoru. Grmovi tobirovca (Pittosporum tobira)također su orezani kako bi svojom kišobranastom krošnjom i nadalje doprinosili ugodnom izgledu ove zelene površine. Uz rub sjeverne kule, pri samom ulazu u Circolo, novoposađena cvjetna grupa unijeti će kolorit i naglasiti ljepotu gradskih zidina.

Obzirom na vremenske uvjete, travnom će sjemenu biti potrebno neko vrijeme za nicanje i formiranje mladog travnog tepiha, stoga molimo građane prolaznike da koriste isključivo nogostup za komunikaciju i prošetavanje kućnih ljubimaca kako sav trud na uređenju ove površine ne bi bio uzaludan. U tu svrhu uza sami rub površine privremeno će biti postavljene i ograde za usmjeravanje pješačkog prometa.