Novosti

09/12/2021

Grad Pula pokrenuo e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule-Pola

U skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, Grad Pula je 09. prosinca 2021. godine započeo s provedbom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću s ciljem upoznavanja šire javnosti te pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule-Pola. 

Navedeno savjetovanje provest će se u razdoblju od 09. prosinca 2021. godine do 09. siječnja 2022. godine.

Adresa elektroničke pošte na koju se mogu slati očitovanja zainteresirane javnosti je: javno.komunalniotpad@pula.hr

„Zakon o gospodarenju otpadom, koji je stupio na snagu u srpnju ove godine, obavezao nas je na izradu nove Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Ista se upućuje na javno savjetovanje od 30 dana, a cilj koji želimo postići ovom Odlukom je omogućiti korisnicima usluge pravedan način naplate usluge na način da oni koji stvaraju više otpada plaćaju više za razliku od onih koji će izdvajanjem korisnog otpada plaćati manju cijenu. Kako zakon nalaže da se cijena za javnu uslugu plaća tijekom cijele godine bez obzira koristi li se nekretnina trajno ili povremeno, za iznajmljivanje, stanovanje ili obavljanje djelatnosti, ovim načinom naplate usluge, koji je predložen u Odluci, željeli smo zaštititi upravo one koji stvaraju manje otpada na način da će im biti omogućen popust na cijenu usluge ovisno o količini predanog otpada. Time ćemo omogućiti i optimalan rad Kaštijuna. Voljeli bismo da naš primjer slijede i drugi gradovi i općine u Istri. Predstoji nam puno posla vezano za nabavu spremnika za biootpad, nadogradnju postojećeg sustava za preuzimanje miješanog komunalnog otpada, izgradnju sortirnice i obradu glomaznog otpada, ali na svemu tome radit ćemo predano kako bismo barem dio toga imali prije početka primjene novog cjenika Pula Herciulanee d.o.o.. Sve što smo zacrtali kao cilj neće biti moguće bez suradnje svih korisnika usluge i boljeg nadzora komunalnog reda.“. zaključio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Prateće dokumente i dodatne informacijeo predmetnom e-savjetovanju možete pronaći na web stranici Grada Pule (www.pula.hr) u rubrici e-Konzultacije.