Novosti

16/12/2021

Radio na ledu 2021.

U petak 17. prosinca 2021., s početkom u 18 sati na valovima Radio Rojca dogodit će se, tradicionalno krajem godine, program Radio na ledu koji u fokus stavlja zanemarene radijske forme. Na žalost, radio, iako sveprisutan, postaje trivijaliziran i nezasluženo se koristi samo kao pozadina svakodnevnog života. Koristeći eter Radio Rojca, Radio na ledu želi vratiti značaj radiju kao kulturno-umjetničkoj formi koja umjetničkim angažmanom mijenja kulturno i društveno okruženje.

Ovogodišnje izdanje donosi radio predstavu "Soundtrack za film koji nije snimljen" glazbeno–poetski street movie između dvoje protagonista, Nenada Marića i Nine Bajsić, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju putem različitih medija. U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.

Slušamo i esej novinara Igora Lasića kao prilog za Audiomonografiju Francija Blaškovića koja se očekuje sljedeće godine. Radio dokumentarac Dalibora Piskreca „Ulični radio Zrenjanin Auschwitz 740 Mhz“ donosi bilješke s dvotjednog pješačkog putovanja od Zrenjanina do Memorijalnog centra Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Dalibor Piskrec i Srđan Papić Đurić pješačili su s namjerom da ukažu na probleme s kojima se suočavaju izbjeglice iz Sirije, s Bliskog Istoka i Afrike, te na taj način s ruba izdržljivosti izraze protest protiv žica i ograda u Europi 21. stoljeća.

Radio na ledu donosi i audio dokument o fenomenu pjesme „O bella ciao“, novi album Francija Blaškovića „Istra, ic izi tu plej Betoven – raj na rasprodaji, istrijani raus!“ te reportažu s ovogodišnjeg 20. Zagreb Pride-a.

Glazbu u ovom posebnom programu zamjenjuje poezija i to audio zbirka poezije „Bez zastoja i bez straha“ u izdanju Platforme za reproduktivnu pravdu. Zbirka sadrži ukupno 27 pjesama 18 autorica, koje su u audio zbirku uvezale urednice Aida Bagić i Sanja Baković.

Puno je razloga da budete uz Radio Rojc, na 87,7 FM i na radio.rojc.eu, i ovoga petka od 18 pa sve do 24 sata.

Radio na ledu nastao je u suradnji Radio Rojca i Udruge Kontakt, a realizaciju programa pomogli su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula.