Novosti

28/12/2021

Volonterski prosinac

Tijekom prosinca održano je nekoliko volonterskih akcija i aktivnosti usmjerenih informiranju građana/ki a posebno mladih o vrijednostima i dobrobitima od volontiranja kao i stjecanju pozitivnog iskustva kratkotrajnog volontiranja u zajednici. Temeljem aktivnosti podrške uspostavi i razvoju školskih volonterskih programa, od strane zaposlenica Volonterskog centra Istra, provedene su čak 3 volonterske akcije u organizaciji školskih volonterskih klubova.

Volonterski klub Gimnazije Pula u petak, 10. prosinca 2021. uspješno je održao volontersku akciju „Juriš na PET*“ u okviru koje je 36 članova i članica kluba tijekom „natjecanja“ prikupilo više od 5 metara kubnih otpada. Volonterska grupa Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje, okupila je 30 zainteresiranih učenika i učenica koji su tijekom svoje volonterske akcije, održane u četvrtak 16. prosinca 2021., uređivali vanjski prostor i šetnicu Centra za inkluziju i podršku u zajednici – Buje: pripremali su teren te zasadili ružmarin i smilje, izradili i ukrasili klupice te „označivače“ biljaka.

U ponedjeljak, 20. prosinca 2021. 24 članice Volonterskog kluba Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin sudjelovalo je u volonterskoj akciji „Uređenja Baze“, odnosno vanjskog prostora u kojem Centra za mlade „Alarm“ Pazin i Društvo „Naša djeca“ Pazin provode različite edukativne i zabavne aktivnosti za djecu i mlade. Članovi i članice školskih volonterskih klubova, su tijekom pripremnih aktivnosti prepoznali i željeli ukazati na postojanje različitih problema, uspostavili su i učvrstili suradnje sa organizatorima volontiranja u zajednici te doprinijeli ostvarivanju „vidljivih rezultata“ u svojim zajednicama, Puli, Pazinu i Bujama.

S ciljem daljnje promocije vrijednosti i značaja volonterstva kao i predstavljanja volonterskih programa u koje uključuju volontere, proveden je Sajam volonterstva u Bujama. Sajam volonterstva održan je u petak, 17. prosinca i subotu 18. prosinca 2021., a ostvaren je u suradnji i uz veliku podršku Grada Buje-Buie, Pučkog otvorenog učilišta Buje te Poduzeća za obavljanje komunalnih djelatnosti Grada Buje- Civitas Bullearum. Na Sajmu volonterstva, u okviru kojeg su svoje volonterske programe, dobrobiti od volontiranja i otvorena volonterska mjesta predstavili predstavnici: Udruge ZiiD, Brdsko Biciklističkog Kluba Grožnjan, Gradskog društva Crvenog križa Buje, Centra za inkluziju i podršku u zajednici-Buje, Udruge umirovljenika Bujštine, Udruge, Otvoreno Srce te Zajednice Talijana Buje (Communita' degli Italiani Buie), sudjelovalo je oko 100 građana, pretežito učenika tri srednje škole na području grada Buja.

U subotu, 18.12.2021. naglasak je bio na obilježavanju Međunarodnog dana volontera/ki, kroz postavljanje izložbe „Volonterki/ke na djelu“ čiji je postav upotpunjen fotografijama volonterskih aktivnosti bujskih udruga. Udruga ZiiD i Brdsko Biciklistički Klub Grožnjan održali su i dvije volonterske akcije, uređenje zida na teniskim terenima te održavanja pripadajućih staza, u okviru projekta „Game! Set! Match!“.

Također, u srijedu 22.12.2021. korisnici Prihvatilišta za beskućnike Gradskog Crvenog križa Pula su, u okviru inkluzivne volonterske akcije, izrađivali su kolačiće za pse. Kolačiće su pekli i članovi i članice Kluba mladih volontera/ki u utorak, 21.12.

Volonterski centar Istra će, uz podršku Udruge ZUM, prije Božića posjetiti Udrugu za zaštitu životinja „Snoopy“ te donirati izrađene kolačiće.

„Veselimo se što smo imali priliku zaključiti ovu godinu uz divnu podršku organizatora volontiranja, partnerskih odgojno-obrazovnih ustanova, učenika i učenica, volontera i volonterki te predstavnika partnerskih gradova: Grada Pule, Grada Buja i Grada Pazina“, poručuju iz Volonterskog centra Istra.

Navedene aktivnosti provedene su u okviru programa „Lokalni Volonterski centar Istra“ čiji je nositelj Volonterski centar Istra. Partneri u provedbi programa jesu Grad Pula-Pola, Gimnazija Pula, Osnovna škola Centar, Centar za socijalnu skrb Pula, Grad Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Grad Buje-Buie, Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Obilježavanje „Međunarodnog dana volontera“ provedeno je u okviru projekta „Razvoj volonterstva u Istri“.