Novosti

28/12/2021

Online premijera trećeg izdanja Videodruma

Videodrum 003 svoju premijeru doživjet će u utorak, 28. prosinca u 21 sat na Youtube kanalu KUD Channel Zero iz Ljubljane (https://www.youtube.com/user/ch0metelkova). Riječ je o trećem izdanju koncertnog videomagazina Videodrum koji spaja četiri grada i četiri organizacije. Ovoga puta to su KUD Channel Zero iz Ljubljane, Klub Močavara iz Zagreba, Kulturni centar mladih iz Skoplja te Dnevni boravak Rojca/Savez udruga Rojca iz Pule. Treće izdanje Videodruma predstavlja umjetničku i glazbenu scenu ovih gradova te progovara o stanju u nezavisnoj kulturi.

KUD Channel Zero predstavlja premijerne snimke Dore Tomori, novog glasa mlađe generacije slovenskih glazbenika, koja kroz glazbu istražuje svoju unutarnju topografiju i vanjski svijet oko sebe. Jedva osamnaestogodišnja kantautorica, koja najavljuje izlazak prvijenca 2022. godine, u svojim intimnim tekstovima dotiče teme samoće, slobode i ljubavi u vremenu nove normalnosti.

Shoegaze, post-rock, noise i dream-pop sastav „Tús Nua“ je 16. prosinca u klubu Močvari održao promociju svog drugog albuma „Nothing Personal“ koji je, kao i njihov prvi album, pobrao jako dobre kritike. U ovom izdanju Videodruma imat ćete priliku vidjeti isječak s koncerta i intervju s bendom.

Novi partner u projektu Videodrum, skopski Kulturni centar mladih, predstavlja čak tri izvođača – Lufthansa, Foolish Green, Marija Kaeva. „Lufthansa“ je šesteročlani bend iz Skoplja. Novi bend na makedonskoj glazbenoj sceni, vrijedni momci, koji iza svog kratkog postojanja na sceni već imaju tri izdanja kao i nastupe na nekoliko važnih događanja za makedonsku glazbenu scenu. Tim je uspješno uhvatio naš novi alternativni glazbeni val i prilično brzo gradi bazu obožavatelja kod kuće. Nakon nekoliko godina hibernacije, skopski bend „Foolish Green“ ponovno je aktivan. Na ovom „povratničkom“ koncertu, koji se održao 9. prosinca u rasprodanoj dvorani Frosina u Domu kulture mladih, bend je podsjetio publiku na starije hitove, ali i predstavio dio novog materijala s albuma najavljenog za 2022. godinu. Marija Kaeva je više od dva desetljeća poznato ime na makedonskoj glazbenoj sceni, a njezina karizmatična pojava, prekrasan vokal, izvanredni tekstovi i originalni pečat, godinama su postali sastavni dio našeg glazbenog života.

Iz Dnevnog boravka Rojca stiže nam koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ koji okuplja glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe, odnosno, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru. U središte pažnje stavlja procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski se oslanja na Soundpainting autora Waltera Thompsona s ciljem stvaranja novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (IStrian soundpainting), a koji za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno vođenje i sudjelovanje u izvedbi. Sudjelovali su:Alen Sinkauz – el. bas gitara, fx, elektronika, sint; Nenad Sinkauz – el.gitara, fx, elektronika; Marko Grbac Knapić – semplovi, fx, elektronika; Neven Radaković – Rhodes el.klavir, fx, elektronika; Marco Quarantotto – bubnjevi.

Videodrum je projekt koji virtualnom cestom, drumom, povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Skoplje. Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se međusobno povežemo i da ujedinjavanjem naših resursa i ideja zajednički stvorimo poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u našim gradovima.

Prispevek KUD Channel Zero finančno podpirata Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.